Реклама / Ads
9| 4871 |17.03.2008 НОВИНИ

Искат по 50 млн. лв от министри, за да опазят поста си

.
По 50 млн. лв. трябва да осигурят за партиите си министри, за да запазят постовете си. Сумата се обсъжда вече цяла седмица от депутати в парламента. Спрягани са военният министър Веселин Близнаков, образователният Даниел Вълчев, земеделският Нихат Кабил и на регионалното развитие Асен Гагаузов.
 
В „голямата клюкарница", както някои народни представители сами наричат парламента, вече се знаят и някои от хората, които ще заместят сегашните титуляри. Станимир Илчев щял да заеме креслото на Близнаков. Димитър Тадаръков, сегашен шеф на фонд „Земеделие" пък се готвел за поста на Кабил. Разговори с лидера на ДПС Ахмед Доган вече били проведени. Това съобщиха за Frognews.bg народни избраници. Депутатите подчертават, че откакто гръмна скандалът със спрените средства по САПАРД и други еврофондове и програми Кабил е дислоциран в сянка, а напред е пуснат хиперактивния Тадаръков. За десетина дни той се е появил над 30 пъти по телевизии и радиа, дал е интервюта за големите вестници, изчислили статистици. Аз уволних 20 български и 4 турски семейства, които заемаха постове в структурите, които оглавявам. Такова чудо не се е случвало от 20 години в България, хвали се Тадаръков от няколко дни. Това го е свършил единствен Тадаръков, който не се е поддал на никакъв натиск от тройната коалиция, казва сам за себе си в трето лице шефът на фонд „Земеделие". Той е новият фаворит на Доган, защото е българин, което показва отваряне на партията и е агресивен играч, признаха стари кучета от движението, които са в Народното събрание вече по 3-4 мандата.

Симеон Сакскобургготски пък отдавна си харесал Станимир Илчев за военното ведомство. Той бил свързан с армията още от годините, когато е работил за списанието на ВВС - „Криле". Имал и голямо желание за поста, тъй като до края на управлението на коалицията остават по-малко от две години, а след това съдбата на НДСВ била доста под въпрос.

Огромните суми не били проблем за някои от министрите. Армията има най-много имоти и само няколко сделки да завърти по морето или в някой зимен курорт - парите ще са налице, категорични са офицери от Генералния щаб. Има заключени военни бази и казарми на суперапетитни места - Созопол, Атия, Бургас, Боровец, Пампорово, Банско, Разлог. В акцията могат да бъдат включени и заменки, като тези, които са правени по времето на Николай Свинаров - панелки в „Люлин" срещу разкошни жилища на ул. „Оборище" в София. Депутати от опозицията дори притежавали документи за въпросните врътки, но по традиция всичко в МО било с гриф „секретно" и проверките са практически невъзможни. Парите могат да се осигурят и дори само от малко парче от имота, принадлежащ към резиденция „Лозенец" на военните, смятат експерти.

Образователното министерство пък разполагало с възможности да се получат значителни средства по различни програми. Въпросът е „наши", т.е. фирми на НДСВ да ги усвоят.

Гагаузов и Кабил обаче почти нямали шанс да оцелеят. Скандалът с Веселин Георгиев от Пътна инфраструктура се стовари върху Гагаузов безмилостно. Въпреки доброто име, което той си бе извоювал сред съпартийците, се чували гласове, че трябва да бъде жертван в името на бъдещето на БСП. За това голяма роля изиграл и докладът по случая, който бил предоставен на Сергей Станишев преди две седмици и който Frognews.bg публикува. На „Позитано" 20 бе обявена бойна тревога, настъпи хаос, а баш началниците се чудят какво да правят. Сигурно ще похарчат Гагаузов, което е жалко, заяви пред нашето издание високопоставен социалист, известен с голямата си осведоменост. 

Всички кадрови промени щели да станат факт до няколко дни, когато Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски стигнели до окончателно решение. То пък трябвало да се съгласува с президента Георги Първанов, който също имал свои съображения за промените в кабинета. Успоредно се обсъждала и предварителна пиар акция, която да убеди българите, че правителството действа принципно и реагира на народните въжделения за промени. Вече тактиката била обсъдена с шефовете на трите национални телевизии, двата най-големи всекидневника, както и с 2-3 радиа, начело с БНР.

Доказателства за поисканите милиони няма, няма и да има, защото всичко се договаря в поверителни разговори, повечето на четири очи, смятат депутати. Но темата вече била обсъждана горещо в политическия и бизнес елита. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4836 |03.03.2008 От Атака не искат ново турско робство . 1| 4897 |18.02.2008 Буш призна Косово, Испания отказа, сърби искат помощ от Русия . 7| 6705 |15.01.2008 Българите в Ирак да воюват с терористите, искат от Пентагона . 1| 5306 |07.01.2008 Земеделци искат оставката на Емел Етем заради некадърност и безхаберие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads