Реклама / Ads
14| 5588 |11.12.2013 НОВИНИ

Искат наем на Сакскобургготски за "Царска Бистрица"

.
Симеон Сакскобургготски Източник: Булфото
Държавата поиска 873 452 лв. от бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Причината е, че в продължение на 9 години са ползвали двореца "Царска Бистрица" и земите около него, секли са дървета и са събирали входни такси.
 

Новата претенция бе обявена на заседанието по делото, което Министерството на регионалното развитие заведе през 2011 г. срещу двамата и братовчедите им Фон Вюртемберг, съобщава „Труд”. Адвокатите замесиха в разгорещения спор за собствеността на двореца дори Светия синод, а доза мистерия на процеса добави искането на представителите на царя съдът да им даде възможност да проверят дали документи за имоти на монарсите случайно не са се озовали в секретен отдел на Агенцията по вписванията (АВ).

Макар процесът да се точи от две години, едва сега адвокатите на държавата можеха да кажат точно колко е спечелил царят от двореца "Царска Бистрица". Експертиза изчисли, че Симеон и сестра му са получили по 66 000 лв. от дърводобив, по 68 574 лв. от входни такси за разходка из имота. Към това се добавят и по 140 742 лв., защото двамата са ползвали двореца, и с лихвите сумата набъбна до 873 452 лв.

Адвокатите на царя Ели Христова и Валя Гигова имат две седмици, за да отговорят на претенциите на държавата. Спорът за двореца "Царска Бистрица", подобно и на делата за тези в Ситняково, Врана и Саръгьол, е дали преди 1944 г. те са били на монарсите и интендантството на царя ги е купувало лично за него, или ги е придобивало за държавата.

За да докажат тезата си, че дворците са на царя, адвокатите му приложиха протоколи от заседания на Св. синод, от които става ясно, че през 1904 г., закъсала за пари, Църквата е продала на царя "планина Маркуджик 12 000 дка, собственост на Рилската света обител". "Не е хубаво, че и Св. синод се намеси в нашия спор", коментира адвокатът на държавата Ирен Савова.

Юристите на царя обаче извадиха нови аргументи в полза на монарха. От тях става ясно, че Фердинанд е упълномощил интендантството да му купи къщата на д-р Иван Касабов на столичната ул. "Шести септември" №6. И макар да е лично за него, нотариалният акт е на името на интендантството. Адвокат Гигова пък обяви, че е установила, че актовете за собственост на царски имоти не се намират по партидите си в Агенцията по вписванията. Юристката е проверила и е установила, че ведомството има отдел "Сигурност на информацията" и изрази съмнение, че може нужната информация да се пази там.

След запитване от ведомството казаха, че целият имотен регистър е публичен и няма никакви засекретени актове за собственост. Само преди дни Симеон и сестра му окончателно загубиха двореца "Кричим", защото Върховният касационен съд отказа да възобнови спора за него. Твърдото решение на върховните магистрати по казуса, който е сходен с тези за всички останали дворци, е, че те са на държавата.

В първите месеци след връщането на двореца “Царска Бистрица” на семейство Сакскобургготски в резиденцията се развихри бизнес с туристи. Посетителите обаче не получаваха касови бележки - нито от апарат, нито от касова книга. Българите плащаха по 2 лв., а чужденците - по 4 лв. Оказа се, че в имението има касов апарат, но екскурзоводката призна, че не го използва: “В хола не е удобно да стои. Затова пишем квитанции. Всяка бележка се описва на апарата в края на деня.” “Царска Бистрица” се стопанисваше от гражданско сдружение “Кардам”, собственици на което бяха княз Кардам, Мария Луиза и адвокат Асен Ошанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 7464 |10.12.2013 Руснаци искат ЦУМ за Музей на православието . 30| 5457 |06.12.2013 ДСБ искат съкратен мандат за следващия парламент . 33| 5894 |06.12.2013 Бареков печели в словесната битка с Борисов 70% от българите искат операция "Чисти ръце" . 42| 5262 |05.12.2013 ГЕРБ отвърнаха на удара, искат оставката на Манолова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads