Реклама / Ads
18| 5447 |30.07.2010 НОВИНИ

Искат немски закони у нас

.
Безпрецедентен пакет от 101 конкретни промени в 24 закона има за цел да превърне условията за бизнес в България в копие на немските.
 

Ръководството на Германо-българската индустриално-търговска камара връчи на премиера идеи за нови текстове в законите, заимствани от действащите във Федералната република, съобщава в днешния си брой вестник Труд. Една от идеите дори предвижда промяна на конституцията, с която да се даде възможност на всички граждани да сезират Конституционния съд. Сега за това са необходими подписите на поне една пета от депутатите.

До септември "германските закони" ще се обсъждат в министерствата, след това ще има нова среща с немските инвеститори
. Според бизнесмените с подобни поправки страната ни ще се превърне в по-добро място за инвестиране. На срещата на боянските ливади са присъствали посланикът на ФРГ Матиас Хьопфнер и строителният министър Росен Плевнелиев. “Написахме предложенията си за законодателни промени, тъй като на предишната ни среща на 26 май премиерът заяви, че Германия му е за пример и иска и тук нещата да стават по същия модел”, обясни пред “Труд” главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев.

Според него срещата с премиера е преминала в много приятна делова атмосфера и е била полезна преди посещението на федералния канцлер Ангела Меркел наесен. В изследване от 70 страници ГБИТК посочва разликите в българските и федералните закони и дава идеи за промени. По образец на немската конституция се предлага всеки български гражданин да може да сезира Конституционния съд за закони, които нарушават основни права. Предвидено е и дипломатическите ни представители в чужбина да оказват помощ на нашенци при нужда, да се промени законът за МВР и данъчните закони. Искат се и нови регулации в енергетиката, както и премахване на възможността за нереалистично дълги гаранционни срокове при търгове.

Хвалят Борисов за МВР

Германският бизнес е похвалил премиера за усилията на правителството в борбата с престъпността и корупцията. От ГБИТК ясно са подчертали, че това помага за въвеждането на ясни правила и за сигурността на инвестициите в България. Бойко Борисов пък е отчел, че критиките му към енергийната компания Е.ОН са имали положителен ефект и през последните месеци компанията работела по-добре. При предишната среща с бизнеса премиерът “скастри” енергийната компания и “Сименс” за некоректност към клиентите си.

Обсъждат идеите до септември

Пакетът “германски закони” вече е разпределен по отделните министерства, за които се отнасят. До септември текстовете ще се обсъждат от експерти и ще се отсеят идеите, които могат да бъдат заимствани. След това ще има нова среща с инвеститорите. “При предишната ни среща премиерът Борисов каза, че иска германските компании да работят у нас по същия начин, както го правят във ФРГ, и това трябва да е така. Но ние искаме и българската държава да се грижи за инвеститорите по същия начин, както това се прави в Германия”, казаха от ГБИТК. Бойко Борисов е бил впечатлен от сериозния труд, който е бил подготвен от индустриалната камара, но е останал скептично настроен към предложението за промяна в конституцията, тъй като за целта са необходими две трети от гласовете в Народното събрание и консултации с други партии. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6639 |28.07.2010 Прокурори ще искат постоянен арест за жената на Валентин Димитров . 8| 4906 |21.07.2010 Пенсионна реформа по европейски правила искат червените . 9| 5017 |20.07.2010 Синдикатите искат референдум за пенсионната реформа . 6| 4886 |15.07.2010 Сините искат нова герберска оставка заради лобизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads