Реклама / Ads
3| 4606 |26.05.2015 НОВИНИ

Искат нови дисциплинарни дела срещу Янева, Желявска и Костов

.
Янева и Желявска
Да се образуват нови дисциплинарни дела срещу трима ключови магистрати искат шефът на ВКС Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров. Става дума за бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, заместничката й Богдана Желявска и шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов.
 
Точките са включени в дневния ред на ВСС за четвъртък. И срещу тримата вече има други дисциплинарни производства, които още не са приключили, съобщава "Де факто". Янева стана обект на дисциплинарно разследване за лошото ръководство на СГС, по същия повод е и делото срещу Желявска. И в двата случая предложенията бяха направени съвместно от Лозан Панов и правосъдния министър Христо Иванов. ВСС обаче на два пъти отказа на Иванов да образува дисциплинарка срещу Янева заради скандалните разрешения за СРС по „Червей", а министърът обжалва отказа пред Върховния административен съд.

Сега Лозан Панов внася нови предложения срещу двете дами, като стъпва на резултатите от приключилата проверка в СГС. Тя установи, е в ключовия съд, в който са делата срещу министри, депутати, магистрати и се решават спорове за милиони, са манипулирани протоколи, дописвани са искови молби, залежавали са дела.

Отговорността за това носи и председателят на съда, смята Панов. Проверката бе извършена от всички съдии от Висшия съдебен съвет - общо 12 на брой. Тя отчете също, че едно и също лице, стана по дела, често е пребивавало в кабинетите на Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Конкретно за Богдана Желявска бе установено, че в нарушение на закона сама се е произнасяла по молби за освобождаване от държавна такса, въпреки че това трябва да се прави от съдебен състав. На сметката на Желявска е и незавършено гражданско дело, образувано през 1992 г.

Срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов дисиплинарните дела са две, и двете от пролетта на миналата година. Първо 11 от ВСС поискаха той да бъде дисциплинарно разследван след писмо от седем спецпрокурори за нетърпимия климат на работа и игра със случайното разпределение на преписки.

Дни по-късно предложение внесе и Сотир Цацаров заради оказван от Костов натиск върху подчинените му Андрей Андреев и Детелина Ганчева по конкретно дело.

Сега главният прокурор настоява за трето поред дисциплинарно дело срещу Костов, отново за нарушения при разпределенето на дела.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 111| 39211 |26.05.2015 На ЕК и САЩ им писна! Искат разследване на Пеевски . 1| 4556 |23.05.2015 Жителите на Мизия готови на бунт, искат повторна експертиза . 8| 6374 |22.05.2015 Искат ексхумация на тялото на 6-годишния Петьо . 28| 9121 |21.05.2015 Прокопиев: От Брюксел не искат да работят с Искров и Мавродиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads