Реклама / Ads
0| 8991 |20.05.2020 НОВИНИ

ДБ искат оставка на Горанов и закриване на бутафорната парламентарна комисия на Йордан Цонев

.
Владислав Горанов, Йордан Цонев
Неслучайно, въпреки цялото си оскандаляване, Горанов е несменяем, а Гешев публично заяви, че няма да се занимава с него. Настояваме и за освобождаването на Йордан Цонев като председател на временната комисия за контрол на средствата, изразходвани в кризата, както и за закриването й поради изначалната порочност на нейния замисъл и състав.
 

Това се казва в декларация на "Демократична България". Ето какво още пише в нея:

 

Министърът на финансите, известен като главно подставено лице на Сараите в правителството, окончателно се дискредитира след разкритията за това, че с “пълния съпорт” на назначената и контролирана от него Комисия по хазарта са били отклонени поне 700 милиона лева такси от Васил Божков. Тепърва предстои да научим цената на дългогодишния отказ да се въведат гаранциите за събираемост на данъчни приходи и конкуренция в горивния сектор, за които настояваше Ваньо Танов. Можем само да гадаем за размера на подобните схеми в други сектори на икономиката. И сега същият Горанов ще отпуска и администрира милиардите национална и европейска помощ за българските граждани и бизнес. И отново по същите схеми за източване на публичен ресурс към приближените на Борисов и Доган вместо към реално нуждаещите се граждани и предприемачи. Неслучайно, въпреки цялото си оскандаляване, Горанов е несменяем, а Гешев публично заяви, че няма да се занимава с него.

 

Контролирането пък на разходването на тази икономическа помощ беше възложено на бутафорна комисия под ръководството на Йордан Цонев, вероятно най-верният парламентарен паж на Пеевски, който изигра централна роля в казуса КТБ. Сега г-н Цонев фактически беше назначен за финансов министър в сянка, с което контролът на ДПС върху този огромен финансов ресурс беше циментиран. Това стана с пълното съдействие на депутатите от ГЕРБ и свенливото вдигане на топката от Корнелия Нинова, която не оказа никаква съпротива срещу това решение.

 

Очевидно е, че България е докарана до състояние, в което не може да бъде управлявана без ДПС, обръчите около Доган, медиите на Пеевски и тяхното ченгеджийско задкулисие. Сараите контролират и главния прокурор и имат огромно влияние в съдебната власт и службите. В продължение на години Борисов си осигурява политическо оцеляване на цената на поставянето на ГЕРБ във все по-пълна зависимост от ДПС. Сега, с приближаването на изборите, задаващата се криза и демонстрациите на брутална сила от страна на Гешев и Цацаров, Борисов се готви за ново управление под още по-силното влияние на ДПС. ДПС са поставени и в положението на арбитър на предстоящите президентски избори. 

 

По същите причини нито Корнелия Нинова, нито т.нар. патриоти или всякаквите изгряващи “нови” опозиционери не смеят дори да споменат тези имена и реалности.

Днес ДПС се готви не само за още от нашия финансов ресурс, но и за още по-голяма порция власт и за публична легитимация на ролята си. Неслучайно Йордан Цонев заяви готовността си за съвместно управление с ГЕРБ, а Делян Пеевски е изпаднал в пристъп на френетично “дарителство”, за да избели имиджа си.

 

Това положение на нещата се нарича завладяване на българската държавност. То трябва да бъде прекратено. На него се противопоставяме ние.

 

Ето защо, Демократична България отново настоява за освобождаването на финансовия министър Горанов и замяната му с лице, което се ползва с поне минимално обществено доверие и може да осигури законно и справедливо разпределение на кризисната финансова помощ. 

 

Настояваме и за освобождаването на Йордан Цонев като председател на временната комисия за контрол на средствата, изразходвани в кризата, както и за закриването й поради изначалната порочност на нейния замисъл и състав.

 

Настояваме за въвеждане на радикалните мерки за прозрачност, които предложихме в нашия План за ускорена дигитализация, и по-конкретно мярката за създаване на Публичен електронен регистър на обществените разходи, свързани с кризата, и на бизнесите и лицата, получили достъп до различни мерки за подкрепа – в реално време и в отворен формат.  

 

Това ще позволи всеки български гражданин и предприемач, медиите и независимите анализатори да проследят харченето на всяка стотинка от икономическата помощ. 

Настояваме за реална прозрачност на антикризисната помощ, а не отдаването й на концесия на ДПС. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6825 |20.05.2020 Горанов в разнобой с Борисов - твърдо против е намаляването на ДДС и загубата на 1,8 милиарда . 0| 4597 |20.05.2020 Протестират и цветари от Варна, искат обезщетение . 0| 5496 |19.05.2020 Бивш министър: Ще има 10% спад на БВП, а не както смятат Горанов и кабинетът . 0| 7577 |18.05.2020 Горанов с амнезия, нямал спомени за комуникация с Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads