Реклама / Ads
15| 5884 |14.09.2011 НОВИНИ

Искат оставките на Трайков и заместника му заради скандала с туристите

.
Трайчо Трайков носи отговорност, смятат от левицата
Няма по-тежък удар за българския туризъм през последните 20 г. от това, което се случва в момента, констатираха червени депутати.
 

 

Икономическият министър Трайчо Трайков и заместникът му Иво Маринов незабавно трябва да подадат оставки след създалата се ситуация с руските туристи в България. За това настояха депутати от Коалиция за България в парламента. Трайков е човекът, назначил Мария Михалева за регионален директор на държавното участие в „Алма тур”, заяви деутатът Петър Димитров след среща с директора на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов.

Застраховката на руските туристи е трябвало да бъде задействана в рамките на 24 часа, по искане на Комисия за защита на потребителите, която също е към Министерство на икономиката. 


Депутатът посочи, че още през месец февруари министър Маринов е бил уведомен, че исканата от туроператорите гаранция за туристите в размер на около 250 лева е неработеща и фиктивна. Тогава зам.-министърът отвърнал, че това е достатъчна гаранция и няма да предприема допълнителни действия. „Няма по-тежък удар за българския туризъм през последните 20 г. от това, което се случва в момента и да докараме нещата дотам, че чужди държави да се налага да прибират гражданите си заради това, че българският туроператор не се е разплатил с превозвача”, подчерта Петър Димитров. По думите му, зам.-министър Иво Маринов трябва час по-скоро да подаде оставка. 


Не са спазени европейските директиви в случая с руските туристи, които не могат да отпътуват за страната си поради неуредени взаимоотношения между превозвач и туроператор, заяви пред журналисти депутатът от ПГ на Коалиция за България Пенко Атанасов след среща с директора на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов. Депутатите от левицата са подготвили въпроси към вътрешния министър Цветан Цветанов, министъра на транспорта Ивайло Московски и към икономическия министър Трайчо Трайков – за щетите от скандала и за напрежението, което се е създало по границите. „Правителството трябваше отдавна да си свърши работата”, заяви Атанасов.

 

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Петков заяви, че операторът е български и е нелеп стремежът вината да се прехвърля другаде. "Говорим за над 1000 туристи, които ще бъдат черното рекламно лице на България за десетилетия напред", смята депутатът. Според Петър Димитров пък има публична информация, че задлъжнялостта на туроператора към превозвача е в размер на 7 млн. лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4948 |13.09.2011 Тр. Трайков: Фирмите са допуснали безумие; ще има санкции . 26| 4833 |07.09.2011 15 се натискат за вице на сините . 19| 6820 |18.08.2011 Наследниците на БКП си искат Бузлуджа . 17| 4846 |16.08.2011 Наблюдатели на ОССЕ искат от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads