Реклама / Ads
2| 4205 |12.03.2019 НОВИНИ

ЕП искат спиране на „Северен поток 2“, Русия вече не е стратегически партньор

.
Европейския парламент
ЕП призова за спиране на „Северен поток 2”. Членовете му гласуваха на пленарна сесия в Страсбург резолюция за политическите отношения между ЕС и Руската федерация, която съдържа предложения за спиране на проекта. Русия вече не може да се счита за „стратегически партньор”.
 

Депутатите от Европейския парламент иска спиране на "Северн поток 2". Те гласуваха в Страсбург резолюзия за политическите отношения между ЕС и Руската федерация. Тя предвижда възможност за разширяване на личните санкции, за ограничаване на достъпа на Русия до финанси и технологии, а също и решение Москва да не бъде считана вече за стратегически партньор, предава БГНЕС.

 

Резолюцията също така призовава ЕК и Европейската дипломатическа служба „спешно да разработят законодателни предложения относно общоевропейския закон „Магнитски”. Това е глобален правозащитен режим на санкциите на ЕС, който ще позволи въвеждането на визови забрани и целенасочени санкции, например„ блокиране на собственост и имуществени интереси в рамките на юрисдикцията на ЕС по отношение на физическите лица”, както и изготвяне на съответния “санкционен списък“.

 

В текста се казва още, че „Северен поток-2“ увеличава зависимостта на ЕС от руските газови доставки, застрашава вътрешния пазар на ЕС и не отговаря на енергийната политика или стратегическите интереси на ЕС и затова трябва да бъде спрян.

 

„При сегашните обстоятелства Русия вече не може да се счита за „стратегически партньор” и тъй като принципите в споразумението за партньорство и сътрудничество „вече не се спазват”, то „трябва да бъде преразгледано”. Евродепутатите утвърдиха в резолюцията призив към страните от ЕС към „по-нататъшна координация и съгласуваност“ на тяхната външна политика спрямо Руската федерация”, пише още в документа.

 

Отбелязва се още, че ЕС е отворен за укрепване на отношенията и диалога и би искал да се върне към сътрудничество с Русия, когато руските власти изпълнят своите правни и международни задължения". "Настоящите разногласия и конфронтации между ЕС и Русия не отговарят на интересите на нито една от двете страни; каналите за връзка трябва да останат отворени, въпреки разочароващите резултати; новото разделение на континента застрашава сигурността на ЕС и Русия", пише още в резолюцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4487 |11.03.2019 ЕП гласува резолюция за спиране на преговорите с Турция . 0| 4638 |11.03.2019 Адвокати пак искат оставка на Висшия си съвет, отказват да са доносници на ДАНС . 0| 4633 |08.03.2019 Млади социалисти от София искат паркът на резиденция “Лозенец“ да стане достъпен за всички граждани . 7| 4418 |08.03.2019 Граждани искат оставка на правителството и разпускане на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads