Реклама / Ads
5| 4571 |06.08.2015 НОВИНИ

Искров взимал колкото шефа на Федералния резерв

.
Иван Искров
Не трябва заплатата, която взимат гуверньора на БНБ или шефовете на регулатори, да бъде в пъти по-голяма от тази на премиера. Това заяви пред БНР депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Той и колегата му Мартин Димитров поискаха да узнаят възнаграждението на бившия управител на централната банка Иван Искров.
 

"От доста време ние се изпитваме да разберем колко е тази заплата и въобще какво възнаграждения са раздавани в БНБ . По-скоро мисля, че обществото го интересува и все пак българските граждани биха искали да знаят точно колко пари там са се раздавали и преди всичко каква работа е била свършена или по-скоро не е била свършена, ако погледнем казуса КТБ. Аз поставих акцента върху свършената или несвършената работа, защото от информацията с която ние разполагаме, разбираме, че всъщност една голяма част от тези суми, които са били получавани там, са били под формата на допълнителни възнаграждения за добре свършена работа, а пък гледайки фалита на КТБ, тази добре свършена работа не я виждаме", обясни Славов.

"Не коментирам самите суми и доколко е оправдано те да бъдат в пъти по-големи от заплатата на премиера, или на финансовия министър, или на председателя на Народното събрание и тъй аргументът, че тази работа да си гуверньор на БНБ е много отговорна, веднага  предизвиква въпроса: "А да си финансов министър или министър-председател не е  ли отговорна работа?". Така че ние преди всичко искаме веднъж да разберем наистина какви суми са били раздавани и каква работа е била свършена, на второ място търсим законова регулация въобще на тази материя и то не само по отношение на БНБ, а  по отношение на всички регулатори, на които в крайна сметка данъкоплатецът плаща  заплатите", каза депутатът.

"Мога да ви кажа, по неофициална информация, която имаме е, че заплатата на г-н Искров е била доста близка до тази на шефа на Федералния резерв, а все пак съпоставяйки нашата малка държава със САЩ и отговорностите, които има един шеф на Федералния резерв, разбирате, че има доста голяма разлика", съобщи той.

"Има една основна заплата за всичките  тези отговорни длъжности, но нека тази основа заплата да не бъде повече от заплатата на председателя на Народното събрание и респективно ако наистина въпросните регулатори добре са си свършили работата, нека им дадем възможност да има методика, по която те да получат до още една такава заплата, но не повече от това", предложи Славов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4111 |06.08.2015 Подвигнаха обвинения на ченгета, взимали пари от имигранти . 0| 4837 |16.07.2015 Енчев: Заплатата на новия гуверньор ще бъде като на Искров . 0| 8985 |15.07.2015 Официално от БНБ за Фрог: Искров иска да остане в банковата система . 0| 9347 |15.07.2015 Иван Искров и Георги Кадиев гласени за депутати от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads