Реклама / Ads
57| 13629 |21.08.2012 НОВИНИ

Испания иска Руслан Колев и Дойчин Дойчев за кокаина?

.
Испански полицаи разтоварват кокаина
Испания може да поиска Руслан Колев и Дойчин Дойчев да бъдат екстрадирани, за да бъдат съдени за трите тона кокаин, хванати в кораба „Св. Николай”. Испански прокурори смятат, че двамата имат връзка с организираното пренасяне на огромното количество дрога – единият като шеф на фирмата собственик, а другият като човек, който е наемал екипажа.
 
Те били силно изненадани от решението на българския Специализиран съд.

Руслан Колев и Дойчин Дойчев нямат нищо общо с кокаиновата афера в Испания. Това реши вчера Специализираният наказателен съд. Магистратите не приеха, че двамата имат нещо общо с пренасяните 3 тона кокаин с кораба „Св. Николай”. Двамата бяха пуснати на свобода без мярка за неотклонение.

През изминалата нощ е имало „гореща връзка” между Мадрид и София за изясняване на ситуацията около разследването на участниците в трафика на въпросните 3 тона кокаин.

 

Руслан Колев бе сочен за организатор на транспорта на дрогата. Позицията на самия Дойчин Дойчев е, че фирмата му "Сийборн трейд" носи отговорност за сигурността на плаването, но не и за кокаина на кораба. Адвокатът му Димитър Дуков обаче предостави доказателства, че през юни тази година корабът е продаден на английската фирма „Нордпул”.

Според разследващите обаче собственикът на фирмата и капитана на кораба са знаели какво се пренася. Предолага се, че в организираната престъпна група за транспортиране на кокаина са участвали и някои от задържаните в Испания моряци. В момента се уточнява, на кои от тях да се повдигне обвинение.

Българските моряци се разпитват в Испания. Очаква се те да бъдат преместени от Кадис в испанския спецсъд.

 

Дойчев е управител на фирмата „Сийборн Трейд” ЕООД, която беше сочена за собственик на кораба „Св. Николай”.
Специализираният съд се произнесе, че от събраните материали по делото не става ясно как Дойчин Дойчев е участвал в тази организирана престъпна група, нито как Руслан Колев я е организирал и ръководел. От разпита на близките на част от екипажа, задържани в испански води, не става ясно, че Дойчев е наемал персонала, а посочват фирмата, която е юридическо лице, посочи съдията по делото.

Фирмата, чийто управител е Дойчев, отговаря за безопасността на кораба и за квалификацията на персонала, но той не е имал власт над екипажа, нито е знаел какъв товар се качва на кораба. Освен това, според Спецсъда, не можело да се твърди, че двамата се познават. Испанските власти пък нямали доказателства и за познанството на Дойчев с капитана на кораба Иван Станчев. Ето защо съдът отсвири, както се казва, искането на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на обвиняемите.

Според защитата на Руслан Колев той има проблеми с психиката и взема силни лекарства. Колев посочи пред съда, че приятелката му е бременна в осмия месец след трудно зачеване и желае да бъде край нея.

Обвиняемият Дойчев посочи, че е невинен и че Специализираният съд е доказал правилността на своето създаване.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен специализиран наказателен съд.

Следващото заседание по делото ще е на 24 август.

 

Междувременно от Морска администрация потвърдиха задържането на втори кораб на Дойчин Дойчев - този път в Турция. В случая ставало въпрос за търговски спор за неплатено гориво. От изпълнителна агенция Морска администрация обясних, че процедурата е стандартна - претенции към екипажа от 20 моряци няма. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5381 |21.08.2012 Спецсъдът: Липсват доказателства. Дойчин Дойчев и Руслан Колев - на свобода . 69| 5819 |17.08.2012 БСП: Искат да превърнат България в държавата ГЕРБ . 15| 6393 |17.08.2012 Ето майката, която искаше да продаде бебето си . 24| 6052 |15.08.2012 Свилен Нейков: Каквото ни поискаха, им дадохме!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads