Реклама / Ads
7| 11370 |21.09.2020 НОВИНИ

Испания не казва разпитван ли е Борисов за ”Барселонагейт”. Разследването продължава

.
Мис Бикини стана главен герой в ”Барселонагейт”
В Испания разследването ”Барселонагейт” продължава. Полицията отказва подробности, като се позовава на следствената тайна. Тъй като производството е висящо, испанските власти не отговориха и дали са разпитали на място Борисов, или дали са пратили въпроси, които да му бъдат зададени тук.
 

Това пише  "Сега". Неотдавна сайтът за разследващи репортажи bird.bg цитира един от замесените в случая - бизнесмена Йордан Христов, че разследването е прекратено. Говорителят на прокуратурата в Барселона обаче също отрича това.

 

В България също има производство по случая. Преписката беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари.

 

Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, с която Йордан Христов е сключил брак през февруари т.г., точно преди публикацията на "Ел Периодико".

 

От българската прокуратура отказват всякаква информация по случая. Според електронното деловодство на прокуратурата от 2 месеца преписката е за решаване при спецпрокурор. "Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г.

 

Ако да - на каква фаза е разследването", гласи един от въпросите към главния прокурор Иван Гешев след изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, както "Сега" писа. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници и избраха да не се явят.


Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на "Ел Периодико" движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента. Сигнал в прокуратурата прати и Елена Йончева, която сега е евродепутат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5806 |17.09.2020 Фандъкова към софиянци: Историята показва, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ . 30| 10076 |16.09.2020 Гражданска барикада в НС. Протестиращи отказват да напуснат парламента. Искат оставките на Борисов и депутатите . 32| 10585 |14.09.2020 Ден 68: Протестиращите категорично отказват преговори с Борисов, подготвят третото Велико народно въстание /видео/ . 18| 15802 |10.09.2020 Politico: Доналд Туск отказва ЕНП колективно да подкрепя Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads