Реклама / Ads
5| 5694 |25.03.2014 НОВИНИ

Истината лъсна: Не сме даже 7 млн. , а по-малко

.
При преброяването на населението през 2011 г. статистиката доста е завишила броя на българите в страната. Повече от реалното са и обявените домакинства. В същото време преброителите са изпуснали над 140 хиляди сгради. Това показва критичен доклад на самия Национален статистически институт, изпратен до Евростат, чиято задача е да даде окончателни и проверени данни от последното национално преброяване.
 

Тогава бе обявено, че населението на България е 7 364 570 души. В доклада не се посочва колко би трябвало да е реалният брой на постоянното живеещите у нас българи. Според анализаторите обаче сънародниците ни емигрирали след влизането ни през 2007 г. в ЕС са повече от посочените 306 000. Това доказвали огледални сравнения с други държави членки. "Реалният брой на постоянното население в България е надценен дори и след прибавянето на около 166 000 души с настоящ адрес в страната, но които не са преброени", се казва в доклада.

Безпрецедентно кратките срокове за подготовката на преброяването, допуснати грешки при организирането на електронното попълване на анкетните карти са причина за незадоволителните резултати. Към тях се добавя и формалното обучение на преброителите и прекалено ниското им заплащане.

Според доклада е изкривен броят на домакинствата в страната. Причината - всички добавени лица, които не са били преброени, са отнесени към групата на едночленните домакинства. Така за 10 години те са се увеличи с 263 000 въпреки общото намаление на населението през този период с над половин милион души. Грешка има и в броенето на жилищните сгради. Към 1 февруари 2011 г. се отчита, че те са с около 64 хил. по-малко от 2001 г. въпреки строителния бум в този период. Реално не са преброени около 140 хил. сгради, се казва в доклада. Освен това неправилно са попълвани данните от електронното преброяване за площта на жилищата.

Докладът препоръчва Държавният финансов контрол да направи ревизия на разпределението на финансовите средства по пера на бюджета за преброяването. Така от сумата, заплатена на преброителите и разценките за преброено лице, сграда, жилище може да се направи оценка за точността на общия брой на преброеното население. Преброяването през 2011 г. струваше 28 милиона лева. Сегашният председател на НСИ Ренета Инджова отказа да коментира констатациите на доклада.

2 300 000 българи не са отговорили за принадлежността си към определено вероизповедание. Делът е изключително висок и са дължи на грешно насочена медийна кампания. Неправилно е поставен акцентът върху доброволния характер на въпросите, свързани с етническа група, вероизповедание и майчин език, смятат анализаторите. Така преброяването е пропуснало да регистрира изключително ценна информация, свързана с тези признаци. В същото време разпространението и публикуването на данни само за отговорилите лица е груба манипулация, която поражда спекулации, се казва в критичния доклад. Лоши медийни послания са и причина за не особено успешното преброяване в нета, става ясно още от доклада. "Ако искате да не бъдете посещавани от преброители, попълнете електронния въпросник", бе мотото на електронната кампания, която бе предпочетена от 3 млн. българи. Тя обаче е протекла без необходимата подготовка. Неправомерно са използвани номерата на личните карти в нета. В другите страни това е ставало с електронен подпис. Попълването на електронната карта от едно лице за други членове на домакинството, когато те отсъстват, пък е оценено като сериозно нарушение, което се е отразило на качеството на данните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5400 |15.11.2013 Окървавеният Сашо: Манипулират истината . 56| 5065 |27.09.2013 Борисов: Даже хора от БСП и ДПС не идват за кворум . 136| 9041 |19.09.2013 Местан заплашва ГЕРБ, че ще каже истината за Пеевски . 49| 11902 |07.09.2013 Ани и Виктор си тръгнали от bTV заради истината и ... кислорода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads