Реклама / Ads
8| 4511 |18.03.2020 НОВИНИ

#ИстинатаНамираНачин - виртуална библиотека дава достъп до цензурирани статии

.
Източник: ”Репортери без граници”
Свободата на словото е чувствителна тема за много държави. В това число влизаме и ние в България. Според последния доклад на “Репортери без граници” ние все още заемаме 111-то място в света и дъното в Европа.
 

Неправителствената организация, която се бори с репресиите над журналисти, някак е намерила малка вратичка, която се бори с цензурата - мащабен проект за дигитална библиотека в една от най-популярните компютърни игри Minecraft.

 

RSF си сътрудничи с BlockWorks за създаването на това зашеметяващо съоръжение. Библиотеката е построена за 3 месеца и е направена от над 12,5 милиона блока. За проектирането и създаването й са били необходими 24 строители от 16 различни страни за 250 часа работа.





"Нецензурирана библиотека" е достъпна от 12 март - Световният ден за борба с кибер цензурата и е снабдена с книги, съдържащи статии, които са били цензурирани в страната на произход. Тези статии вече са достъпни отново в играта Minecraft - скрити от правителствената технология за наблюдение в компютърната игра. Книгите могат да бъдат прочетени от всички на сървъра, но тяхното съдържание не може да бъде променено. Библиотеката се разраства, като все повече книги се добавят за преодоляване на цензурата.

 

“В много страни по света няма свободен достъп до информация. Блокират се уебсайтове, няма свободна преса, а медиите се контролират от държавите. Младите хора растат без да имат критично мислене и не могат сами да формират мнението си. С помощта на най-популярната игра в света - Minecraft, даваме достъп до независимата информация”, заявяват от организацията “Репортери без граници”.





Изборът на Minecraft не е случаен. Играта е популярна сред над 100 млн. души. В нея играчите могат да изследват умишлено блокиран свят в пиксели. Част от играта е събиране и изработка на предмети, като книги. Книгите за Minecraft имат 100 страници и могат да се пишат свободно. Други играчи могат да ги четат, но не могат да променят съдържанието на книгите на сървъра.

 

Кампанията за популяризирането на "Нецензурираната библиотека" върви с хашттаг в социалните мрежи - #ИстинатаНамираНачин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3968 |08.04.2019 Психар преби охранител на Столична библиотека . 1| 4349 |14.02.2018 БНБ: Виртуалната валута крие рискове . 9| 5790 |18.01.2018 „Библиотекарът“ Цветлин Йовчев: Има раздвижване на подземния свят, службите са неадекватни . 0| 3721 |29.08.2017 Масова стрелба в библиотека в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads