Реклама / Ads
Frognews
5| 4425 |27.04.2009

Италианската и балканската мафия инвестират в „Газпром” и „Набуко”

.
Микеле Курто
Италианската мафия инвестира в руската компания „Газпром”, а български, румънски, гръцки и турски капитали, свързани с организираната престъпност се вливат в проекта „Набуко”.
Това обяви Микеле Курто, председател на най-голямата европейска неправителствена организация за борба с мафията FLARE (Свобода, Легалност и Права в Европа). Днес той участва в Пазарджик на семинар посветен на свободата на словото, достъпа до информация и борба с мафията.

Микеле Курто отбеляза, че България е поставила нов рекорд в рамките на ЕС, защото се оказала първата страна членка, на която са спрени почти всички структурни фондове. Партньорите ни били обезпокоени, че европейските пари се крадели у нас по престъпни схеми и отивали по сметките на лица свързани с престъпния свят.

Микеле Курто изтъкна, че италианските закони за конфискуване имоти на мафията са се оказали най-ефикасното средство в борбата срещу организираната престъпност на ботуша. Така чрез конфискация, на италианското общество били върнати обекти за милиарди, отнети от мафията.

Лидерът на FLARE разкри, че в момента хит сред италианците било да пазаруват стоки – спагети, зехтин, сладкиши, дрехи, произведени във фабрики одържавени от престъпници. В истинска туристическа атракция се превърнала конфискуваната вила на мафиотския бос Тото Рина. В момента тя била превърната от държавата в хоспис и всеки турист можел да спи на леглото, или да яде на масата на Рина. Популярната игра „Монополи”, където играчите се стимулират да трупат пари, къщи, хотели, улици и компании сега била изместен от играта „Конфискополис”. Участниците в нея получавали бонуси при всеки успех да отнемат в полза на държавата имот от мафията. Така италианците подкрепяли борбата на държавата с октопода на престъпността.

Изследване на FLARE показвало, че мафията на ботуша променила през последните години философията си на поведение. Сега тя предпочитала да прави пари и да трупа капитали без убийства, бомби, отвличания и създаване на напрежение в обществото.

FLARE обединява над 50 организации от Европа, обединени срещу трафика на хора, наркотици, оръжие, прането на пари. В основата й стои италианската неправителствена организация за борба с мафията LIBERA, създадена непосредствено след показното убийство на магистратите Джовани Фалконе и Пауло Борсeлино. . Frognews.bg
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. РЗС: Станишев се превръща в адвокат на мафията 42| 4592 |11.04.2009 . Ченге, работещо за дървената мафия, уби момче и момиче 21| 5675 |27.02.2009 . Бранко Цървенковски покани български бизнесмени да инвестират в Македония 3| 4828 |10.02.2009 . Я. Янев: България е криминална държава, управлявана от политическа мафия 84| 4228 |16.01.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ