Реклама / Ads
3| 5972 |13.07.2017 НОВИНИ

Италия готова да ни даде софтуер за борба с корупцията

.
Италия е готова да предостави безвъзмездно на страната ни софтуер за борба с финансови престъпления, корупция и организираната престъпност. Това стана ясно след срещата на президентите на двете страни Серджо Матарела и Румен Радев.
 

 Двамата са единодушни, че Дъблинското споразумение за мигрантите трябва да бъде променено. България има пълната подкрепа на Италия за присъединяване към Шенген. Президентът Румен Радев е на еднодневно работно посещение в Италия.

 

Италия е разработила мощен софтуер, с който може да бъдат проследени всички финансови операции. Няколко държави са взели този софтуер, прилагат го и вече усещат резултатите. Президентът Радев ще предложи на правителството и на съдебната власт да бъде сформирана експертна група, която да се запознае с италианския опит, съобщи БНТ.

 

Серджо Матарела и Румен Радев са категорични, че Дъблинското споразумение е дълбоко несправедливо за страните, които посрещат мигрантите. Убедени са, че трябва да се търси нова система, в която да има по-голяма съпричасност и от другите страни и която да отчита спецификата и проблемите на държавите от първата линия. Настояват да бъде променено условието мигранитте да бъдат връщани в страните, където влизат за първи път. Българският президент вярва, че има шанс Дъблинското споразумените да бъде променено скоро.

 

Серджо Матарела е уверил Румен Радев, че страната ни може да разчита на пълна подкрепа от Италия за присъединяване към Еврозоната, както и за предстоящото председателство. Относно появили се съмнения, че българското европреседателстово е застрашено, Румен Радев заяви, че то зависи единствено от нашите действия или бездействия.

 

Двамата президенти отчетоха, че стокообменът между двете страни е над 4 млрд евро. Обсъдиха и възможностите за намаляване на административната тежест и създаване на по-добри съвместен бизнес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7849 |07.07.2017 Плевнелиев: Опорните точки на БСП, Заев и сръбските националисти са създадени в Москва . 0| 5087 |05.07.2017 Султанка Петрова: Не говорим за фалшиви телкове, а за неправомерно издадени . 1| 5428 |02.07.2017 Италия затваря пристанищата си заради бежанците . 2| 6336 |30.06.2017 Управителят на НЗОК Глинка Комитов подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads