Реклама / Ads
6| 5570 |01.05.2014 НОВИНИ

"Южен поток" стига до Австрия

.
В Москва беше подписан меморандум за реализация на австрийския участък от газопровода "Южен поток"между председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер и председателя на Изпълнителния съвет на OMV Герхард Ройс. Така крайната точка на "Южен поток" вече ще бъде Баумгартен, където се намира и Централноевропейският газоразпределителен център (CEGH).
 

Там трябваше да приключва газопроводът "Набуко", който щеше да пренася синьо гориво от Азербайджан.

Консорциумът "Шах Дениз 2", който разработва едноименното находище, обаче предпочете газопроводът ТАР, който минава през Турция, Гърция и стига до Италия. С подписания меморандум сега "Южен поток" поема ролята да доставя газ до Баумгартен по т.нар. Южен газов коридор, пише "Стандарт". Според меморандума всички документи за строежа на австрийската част от "Южен поток" ще бъдат получени до края на 2015 г., а през 2017 г. ще започнат и първите доставки. Максималният капацитет от 32 млрд. куб. метра годишно ще бъде достигнат през януари 2018 г.

Документът също така дава право на "Газпром" да участва в CEGH, а OMV ще осигурява капацитет за съхранение на газ в свои хранилища, което допълнително ще увеличи сигурността на доставките за Австрия. По време на срещата Ройс е предал на Милер писмо от австрийския министър на икономиката Райнхолд Митерленер, в което той изразява подкрепата си за реализацията на тръбата на територията на Австрия.

"Южен поток Транспорт", която изгражда газопровода по дъното на Черно море между Анапа и Варна, подписа договор с швейцарската компания "Allseas" за строежа на втората от 4-те паралелни тръби от морския участък. За целта швейцарците ще използват най-новия си специализиран плавателен съд "Pieter Schelte".

Сключен е и договор с компанията "Saipem", част от групата на италианския акционер в "Южен поток Транспорт" Eni. Дружеството ще осигури инженерни и поддържащи строителството на тръбата дейности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5813 |30.04.2014 Орешарски: Цветът на кметовете не ни интересува, стига да са до хората . 7| 5461 |29.04.2014 "Южен поток" пак опря до Австрия . 20| 5562 |28.04.2014 Др.Стойнев: "Южен поток" означава и 5000 нови работни места . 155| 8960 |27.04.2014 Бойко Борисов: Щях да построя "Южен поток" досега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads