Реклама / Ads
7| 5650 |20.07.2020 НОВИНИ

Юлиан Попов: Всички общини в България седят и чакат какво ще им донесе Дядо Мраз от чужбина.

.
Юлиан Попов
Преди малко дадох интервю на Bloomberg Bg. Основна тема бяха преговорите за европейските средства. Според мен водим тези преговори погрешно. И винаги сме ги водили погрешно. Поднасям извиненията си на всички, че в случая няма да обвиня лично Бойко Борисов или поне не само него, но и една много широка политическа и административна нагласа. Бих я нарекъл бедняшка нагласа. Ние искаме първо да видим парите, после да мислим какво ще правим с тях.
 

Това не е точно корупция, но е идеална среда за корупция. Можем да я видим и в изработването на националния бюджет, който по принцип предполага излишък. Работа на принципа на селската свадба и войнишкото изпращане - ако не остане, значи не е стигнало. Отсреща стои не просто пестеливата четворка, а ако щете протестантската капиталистическа етика (макар Нидерландия да е преобладаващо католическа). Подходът ни трябва да е стратегически, пестеливо амбициозен и реформаторски.

 

В момента всички общини в България седят и чакат какво ще им донесе Дядо Мраз от чужбина. Те не са си направили дори труда да му напишат едно писмо с желанията си. Консултанстки фирми обикалят страната и събират пари с предложението, че ще направят едни планове, за да вземем едни по-големи пари. Грешно.

 

Трябват стратегии. Амбициозни, пропити с конкурентен дух и отворени и приканващи към инвестиции отвън. Инвестиции от съседното село, от другия град, от други държави и от целия свят. Инвестиции от най-добрите, не от най-домашните. Тогава ще е много по-трудно да се краде и ще е много по-трудно да се проваляме. Тогава ще е и много по-вероятно да успяваме. Не, няма нищо лошо в "европейските" пари. Не споделям радостта, че те може и да не се появят. Но те трябва да са лост за инвестиции, стръв за други пари, органичен разтвор за развитие, не порции, които трябва да се разпределят.

 

Теорията с порциите ражда обръчите.

 

Facebook, Юлиан Попов




Преди малко дадох интервю на Bloomberg Bg. Основна тема бяха преговорите за европейските средства. Според мен водим тези...

Posted by Julian Popov on Monday, July 20, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7781 |20.07.2020 Васил Божков: Страхът на #хунтата слага всички протестиращи под общ знаменател . 22| 13621 |20.07.2020 Методи Лалов: Борисов, всички знаем, че си ужасно прост . 24| 6598 |19.07.2020 Ерджан Ебатин: Делян Пеевски е добър бизнесмен, ще работи с всички кабинети . 123| 21790 |18.07.2020 Обявиха национална стачка от понеделник! Готви се обсада на парламента, съдебните палати и всички сгради /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads