Реклама / Ads
5| 5759 |16.07.2019 НОВИНИ

Юлиан Войнов: Системата, призвана да бди върху държавността, е разграден двор

.
Юлиан Войнов
„Нарушеното доверие може да доведе последствия като укриване на информация, преместване на основни активи в чуждестранни юридически лица и в офшорни зони. Самият факт, че се допуска такова изтичане на информация, говори за нивото на хората, които се занимават с този вид опазване на информация и на системи в държавната администрация“.
 

Това каза пред БНР финансистът Юлиан Войнов по повод хакерската атака на системата на Националната агенция по приходите.

 

„Виждаме, че цялата система, призвана да бди върху държавността и върху охраната на данните, на националната сигурност, е един разграден двор, където всеки с компютърни умения може да влезе и да извлече тази информация, да я използва. Ако сме неспособни да защитим дигиталната информация, ние сме абсолютно разкрити пред всеки и сме уязвими от всяка гледна точка“, допълни експертът.

Той коментира и темата за реформа в данъчната система, предложена от КНСБ:

 

„Разговорът за данъчната система трябва да е перманентен с основната цел държавата да бъде конкурентноспособна на фирмите навън и да се работи за повишаване на благосъстоянието на гражданите. Важното е предложенията да бъдат смислени. Трябва да се говори с конкретни разчети. Не може да се дебатира само едната страна. Данъчната система освен самите ставки има и много други връзки с икономиката, с останалите системи – пенсионна, здравеопазване, образование. Това е глобален и сериозен въпрос“.

 

Войнов зададе и въпроса - дали единствено доходите на хората могат да бъдат оправдавани чрез данъци и дали бедността е следствие на ниските данъци.

„Нормално е когато имаме ниски данъци, да имаме по-висока икономическа активност и това да привлича чуждестранните инвеститори. Виждаме, че това не се случва“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5529 |03.07.2019 В ”Честно казано с Люба Кулезич” още за тол-системата, КПКОНПИ и презастрояването . 1| 3941 |13.06.2019 Кирил Войнов: 500 язовира са опасни . 1| 4122 |13.05.2019 Таня Михайлова: Учители, напуснали системата, могат да се върнат с подходящи стимули . 3| 4433 |19.12.2018 Юлиан Попов за глобата на БЕХ: 5 години гледаха жирафа и накрая казаха, че такова животно няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads