Реклама / Ads
0| 4022 |28.10.2016 НОВИНИ

Юнкер настоява за разширен анализ върху съдебната ни власт

.
Жан-Клод Юнкер прегръща бащински Бойко Борисов
Европейската комисия (ЕК) възнамерява да разшири обхвата на механизма за сътрудничество и проверка по отношение на България от януари. Това се казва в писмо на председателя Жан-Клод Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов, цитирано от БНР.
 

От януари 2017 година възнамеряваме да въведем нов подход в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, пише Жан-Клод Юнкер в отговор на писмо от премиера Бойко Борисов, изпратено до шефа на Комисията на 19-и октомври. Работата на България в борбата с корупцията и организираната престъпност се е оказала полезна, като е разкрила нуждата от действия в различните фази – превенция, разследване, съдебно преследване и решенията на ниво съд, смята още Юнкер.

 

Той е наредил на директора на Службата за подкрепа на структурните реформи – Мартен Вервей, бързо да проучи възможностите за разширяване експертния анализ върху други институции от българската съдебна система, по подобие на този, който в момента тече за прокуратурата.

 

Четирима чуждестранни магистрати правят анализ на работата на българските прокурори по ключови дела и той ще залегне в следващия мониторингов доклад. От писмото на председателя Юнкер става ясно, че премиерът Борисов му е предложил сътрудничеството да обхване ВСС или Инспектората: “Друг вариант би бил да помогнем на вашето правителство с плановете му за създаване на единна антикорупционна институция“, пише още ръководителят на ЕК. Убеден съм, че под ваше ръководство България ще продължи по пътя на реформите и ще бъде готова да излезе от програмата за наблюдение, когато всички критерии са изпълнени на задоволително ниво, така че решението да бъде взето преди края на мандата на тази комисия през 2019 г., завършва писмото си Жан-Клод Юнкер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3763 |25.10.2016 Калпакчиев продължава да настоява за оставката на Узунов . 0| 4901 |15.10.2016 Юнкер до Борисов: Инструментът за подкрепа на бежанците в Турция е в пълно действие . 0| 4216 |12.10.2016 Борисов проводил писмо до Юнкер, благодари му . 0| 3843 |04.10.2016 Юнкер с депеша до Борисов: Няма да бавим парите ви за мигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads