Реклама / Ads
1| 4627 |31.05.2018 НОВИНИ

Юнкер: Ще вземем контрамерки срещу тарифите на САЩ

.
Жан-Клод Юнкер
Европейският съюз ще предприеме контрамерки срещу решението на САЩ да наложат допълнителни такси за вноса на алуминий и стомана от страните от Общността. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава Reuters.
 

„Това е лош ден за световната търговия. Така че веднага ще предприемем действия в Световната търговска организация (СТО) за уреждане на спора и ще обявим мерки за противодействие в следващите часове. Изключително неприемливо е една държава да налага едностранни мерки, когато става въпрос за световна търговия", подчерта Юнкер в рамките на реч, изнесена в Брюксел, цитира "Фокус".

 

САЩ ще наложат допълнителни такси за вноса на алуминий и стомана от държави от Европейския съюз, Канада и Мексико, считано от полунощ на 1 юли. Това обяви министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос по-рано в четвъртък. Рос заяви пред репортери, че преговорите с ЕС не са довели до постигането на задоволително споразумение, което да убеди Вашингтон да освободи държавите от тарифите, наложени през март.

 

Междувременно преговорите с Канада и Мексико за преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) „отнемат повече от очакваното" и няма „точна дата" за тяхното приключване, така че освобождаването на двете страни от таксите също ще бъде премахнато, допълни Рос.

 

По-рано в четвъртък канцлерът на ФРГ, която е на посещение в Португалия, увери, че страните-членки на ЕС ще реагират по „твърд и единен" начин на решението на САЩ за налагане на допълнителни тарифи за стомана и алуминий спрямо европейските производители. „Искаме да бъдем освободени от тези тарифи", които са „несъвместими" с правилата на Световната търговска организация, подчерта Меркел на съвместна пресконференция с португалския премиер Антонио Коща в Лисабон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4747 |17.04.2018 Юнкер: ЕС трябва да приеме 6-те държави от Балканите, за да няма война . 12| 6394 |26.03.2018 Юнкер: Тъжен съм, че Турция все още не е в ЕС . 3| 4544 |17.02.2018 Юнкер: Страните от Западните Балкани в ЕС само без гранични спорове . 0| 3784 |17.01.2018 Юнкер: Не сме във война с Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads