Реклама / Ads
1| 3605 |12.09.2018 НОВИНИ

Юнкер: Да станем глобални играчи, не само глобални платци

.
Ако Европа си дава сметка в по-голяма степен за икономическата, политическата и понякога за военната си мощ, ще можем да се откажем от изключителната роля на платец в световен мащаб, трябва да се превърнем в глобален актьор в по-голяма степен. Ние сме глобални платци, но трябва да бъдем и глобални играчи.
 

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в четвъртата си и последна реч за състоянието на съюза.

 

Той се застъпи и за идеята за по-силно евро и развитие на европейската валута. "Европейската комисия ще излезе с инициативи за засилване на еврото. То трябва да е инструмент за новия европейски суверинитет. Абсурдно е да купуваме енергийните ресурси с долари, при положение, че само 2% от вноса е от Америка. Абсурдно е да купуваме самолети в долари", категоричен бе Юнкер.

 

Председателят на ЕК посочи и основните проблеми пред общността.

"Никой не е идеален. Ние имаме още много работа - много аспекти на проблемите с имиграцията, младежката безработица и опазването на околната среда остават нерешени. Само една силна и обединена Европа може да ни предпази нейните жители от вътрешни и външни заплахи. Ето защо ние започнахме да задълбочаваме сътрудничеството помежду си в областта на сигурността. До изборите за ЕП през май 2019 г. ние трябва да преодолеем различията между Севера и Юга. Дотогава трябва да покажем, че няма Север и Юг, няма Изток и Запад", категоричен бе ръководителят на органа на изпълнителната власт на ЕС.

 

"Европа до голяма степен преодоля икономическата криза, а през изминалата 2018 година са създадени 12 милиона работни места. Младежката безработица е намаляла до 14,9%, инвестициите са се върнали в Европа, до голяма степен благодарение на плана, който мнозина наричат "Планът Юнкер", каза Юнкер.

Председателят на ЕК отбеляза, че Гърция е излязла от кредитната си програма и че той винаги е защитавал Гърция, честта й и ролята и за Европа. Освен това, по неговите думи, Съюза е потвърдил търговските си позиции и е световна търговска сила. Брюксел има търговски договори със 70 страни, отбеляза още Юнкер.

"Обединени – ние европейците, сме сила, която никой не може да пренебрегне. Там, където е необходимо, винаги действаме като един. Доказахме го като защитихме Парижкото споразумение", обяви Юнкер пред евродепутатите в Страсбург.

 

Юнкер коментира и темата за миграцията.

"Ще продължавам да се съпротивлявам срещу това да се хвърля цялата вина за миграцията върху Еврокомисията. Усилията ни помогнаха за спасяването на повече от 690 хиляди души от 2015 г. насам. Притокът на мигранти в Източното Средиземноморие е с 97 процента по-малко.

 

Той каза още: "Желанието ми е да отворим границите за легалните мигранти. Имаме нужда от квалифицирани мигранти. Трябва да инвестираме повече в Африка. Трябва да развием отношенията с този голям континент. Африка не се нуждае от подаяния, а от балансирано партньорство. От такова се нуждае и Европа. Комисията предлага нов съюз с Африка. Съюз, който ще даде възможност да се привлекат повече инвестиции в Африка и повече работни места. Предвидени са инвестиции за 24 милиарда евро в сфери, които ще доведат до истински промени. Общо ще бъдат мобилизирани около 44 милиарда евро, които трябва да влязат в Африка.

 

За Брекзит Юнкер посочи, че съжалява за решението на поданиците на Обединеното кралство. "За нас Британия няма да бъде чужда страна и ние ще продължим да си сътрудничим с Лондон и след излизането на Британия от блока в идната година", посочи още политикът от Люксембург.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3677 |03.07.2018 Юнкер: До 2 години ЕС ще има свой отбранителен корпус от 10 000 души . 1| 4627 |31.05.2018 Юнкер: Ще вземем контрамерки срещу тарифите на САЩ . 0| 4509 |02.05.2018 Ангел Найденов: Глобалните военни разходи драстично се увеличиха . 5| 4744 |17.04.2018 Юнкер: ЕС трябва да приеме 6-те държави от Балканите, за да няма война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads