Реклама / Ads
1| 4172 |25.05.2017 НОВИНИ

Юнкер и Туск се срещнаха и с Ердоган

.
Източник: БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск се срещнаха днес с турския президент Реджеп Ердоган в опит да възстановят връзките между Брюксел и Анкара, които пострадаха значително през последните месеци. Тримата разговаряха часове преди срещата на върха на страните от НАТО, която се провежда в Брюксел.
 

Туск приветства Ердоган в новата централа на ЕС в белгийската столица, но двамата не размениха думи по време на ръкостискането си за снимка пред медиите. След като тристранната среща завърши, говорител на Юнкер написа в социалните мрежи, че ЕС и Турция трябва и ще продължат да си сътрудничат. Той също така посочи, че политиците са обсъдили някои основни въпроси от общ интерес в „добра и конструктивна атмосфера“.

 

От своя страна след срещата Туск заяви, че в център на дискусията им с Ердоган е било поставено спазването на човешките права. „Поставих въпроса за човешките права в центъра на нашите дискусии“, написа в „Туитър“ председателят на Европейския съвет след разговорите.

 

В същото време при друга среща на Ердоган, този път с френския президент Еманюел Макрон, той обеща, че „бързо“ ще разгледа случая на френския фотожурналист Матиас Депардон, който преди две седмици бе арестуван в Турция и започна гладна стачка. В разгорещен коментар в навечерието на днешната среща турският държавен глава заяви, че зависи от Брюксел да реши дали иска Турция като членка на блока. Преди излитането си за днешната среща той посочи, че страната му няма намерението да се държи като „просяк“, за да получи членство, цитира БГНЕС.

 

Отношенията между Турция и ЕС достигнаха една от най-ниските си точки през последните месеци, най-вече заради критиките на Брюксел по повод чистките срещу предполагаемите членове на организацията, сочена за автор на неуспешния опит за преврат в страната от миналото лято, както и заради агитационната кампания на управляващата Партия на справедливостта и развитието преди референдума за изпълнителна президентска власт през април. Размяна на реплики доведе и появилият се дебат в турското общество за възможното връщане на смъртното наказание – идея, която управляващите завиха, че биха подкрепили. В същото време по-рано този месец Ердоган каза, че Брюксел няма друг избор, освен да отвори нови глави от преговорите си за членство с Анкара. Редица европейски държави, в това число и Германия, са против прекратяване на преговорите. Досега само Австрия открито е заявила, че настоява за спиране на процеса, което накара Турция да наложи вето на участието на неутралната Виена в операции на НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4441 |21.05.2017 Ердоган отново оглави управляващата партия . 1| 5358 |16.05.2017 Юнкер даде на Мария Габриел ресора ”Цифрова икономика и цифрово общество” . 0| 4408 |16.05.2017 Юнкер се срещна с Мария Габриел . 1| 4410 |16.05.2017 Мария Габриел се среща в Страсбург с Юнкер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads