Реклама / Ads
8| 4545 |09.09.2015 НОВИНИ

Юнкер: Не е времето да се плашим от бежанците

.
Жан-Клод Юнкер
Kаквито и работни програми и законодателни промени да приемем, приоритет днес трябва да бъде кризата с бежанците, каза в изявлението си пред Европейският парламент председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.
 
От началото на година близо 500 000 души са прекосили морето към Европа и подчерта, че в по-голямата си част това са бежанците от Сирия. Юнкер каза, че страните приели най-много бежанци са Гърция, Унгария и Италия. Сега не е времето да се плашим от броя на бежанците, а е дошло времето за единни действия за справяне с бежанската криза. Дошло е време за проява на човечност. Ние като европейци трябва да помним, че Европа е континент, в който по едно или друго време всеки е бил бежанец. Общата ни история е белязана от милиони европейци, които са търсили спасение, каза той.

Ние се борим с Ислямска държава, защо не сме готови да приемем онези, които бягат от нея, каза още той. Казвал съм го тук и другаде и досега, че твърде често се гордеем от Европейското си наследство и от своя европейски проект. Да, независимо от своите слабости, крехкост и усещането за слабост от самите нас, на Европа в световен мащаб се гледа на място като безопасно убежище, заяви Юнкер.

Европа е фар на надеждата в очите на хората от Близкия Изток и Африка. Това е нещо, с което можем да се гордеем, а не нещо, от което да се боим. Европа днес независимо от многото различия между държавите- членки е далеч най-богатият и стабилен континент на света. Онези които критикуват ЕС са длъжни да признаят, че Европа е оазис на мир, каза още той.

„ Ние можем да помогнем на онези, които търсят убежище от войната, терора и потисничеството. Мнозина ще кажат, че е добре, но не можем да приемаме всички. Вярно е, че Европа не може да подслони цялото нещастие на света. Нека погледнем нещата в правилния им контекст. В Ливан бежанците възлизат на 25% от населението. Кои сме ние да си затваряме очите. Нека да бъдем наясно, нека да бъдем честни пред нашите съграждани, които са разтревожени. След като има терор и гонения в Сирия и Либия ,кризата с бежанците просто няма да отшуми. Можем да изградим огради и крепостна стена, но за миг си представете, ако това дете бе вашето дете и ако вие се опитвахте да го спасите от ужаса, който ви заобикаля, нима бихте се спрели пред каквато и да е стена, нима не бихте прекосили най-дълбокото море, за да се извадите от варварството на ИД. Ние се борим с ИД, защо не сме готови да приемем онези ,които бягат от нея”, каза още Юнкер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6275 |25.08.2015 Времето стабилно и топло! Лято! . 0| 4571 |23.08.2015 Времето се оправя бавно, температурите пълзят нагоре . 1| 5645 |17.08.2015 Внимание! Времето се обръща; оранжев код . 0| 6125 |10.08.2015 Времето е за море - горещо!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads