Реклама / Ads
10| 5420 |29.09.2010 НОВИНИ

Юрген Рот: Цветанов изпреварва Борисов

.
Юрген Рот
За разлика от Цветан Цветанов, който прави впечатление на много сериозен политик, Бойко Борисов не следва ясна политическа линия - той се обяснява в любов ту на едни, ту на други, казва Юрген Рот в интервю за Дойче Веле.
 

Българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов даде пълна и лична гаранция за сигурността на германския разследващ журналист Юрген Рот при негово посещение в България. Това стана в понеделник вечер след дебати, последвали изложение на министъра в представителството на Бавария в Европейския съюз. Срещата премина под мотото "Политика на реформи в България - една година след смяната на правителството". По този повод Емануил А. Видински потърси Юрген Рот за коментар:

Юрген Рот: Борисов е силно раздвоен

В началото на нашия разговор попитах Юрген Рот какви акценти е поставил по време на дискусията в Брюксел. Ето неговият отговор: "Акцентите, които поставих, са продължаващите проблеми и грешки на България, нещата, които би трябвало да се поправят, за да се развие едно демократично гражданско общество. Г-н Цветанов нарисува една много положителна картина на страната, особено по отношение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
От участниците в срещата беше изразено известно колебание дали напредъкът е наистина реален. Най-важното послание на г-н Цветанов обаче бе уверението, че в бъдеще ще се направи всичко възможно за овладяване на ситуацията. Да, вярно, една година не е достатъчно време, за да бъдат решени всички проблеми. Все пак през последните 20 години не е направено нищо, а моето впечатление е, че Цветан Цветанов има политическата воля да промени нещата. Дали и Бойко Борисов я има, това вече е съвсем друг въпрос", казва германският журналист.
Във връзка с варненската групировка ТИМ Юрген Рот заяви, че Цветанов е отказал да коментира темата, като е заявил, че тепърва се създават институции и нови закони, с помощта на които може да се действа по-целенасочено спрямо такива групировки и изобщо срещу престъпни организации. Самият Юрген Рот смята, че Бойко Борисов е раздвоен: "Не може да се каже, че политиката му следва някаква ясна насоченост - той се обяснява в любов ту на САЩ, ту на Русия, а и не прави нищо срещу представители на организираната престъпност, които заемат ръководни позиции в политиката и икономическия сектор", казва Рот.

За бездействието на Борисов е виновно миналото му


Защо, според него, Борисов не прави нищо? На този въпрос Юрген Рот отговаря така: "Мисля, че това се дължи на противоречивото минало на самия Борисов. Но, за да се върна на дискусията от понеделник, всички бяхме на мнение, че г-н Цветанов следва ясна политическа линия и прави впечатление на изключително сериозен и необременен политик. Затова съм сигурен, че той ще получи европейска подкрепа, особено що се отнася до влизането на България в Шенгенското пространство. Подобни положителни настроения от страна на европейски представители нямаше към Бойко Борисов", констатира Юрген Рот.
В заключение германският журналист споделя, че министър Цветанов му е дал "пълна и лична гаранция за сигурност" при следващото му посещение в България: "Със сигурност ще посетя страната в най-скоро време - може би през следващите седмици или най-късно през ноември", обещава Рот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5108 |29.09.2010 Еколози атакуват Борисов заради заменките . 21| 5010 |29.09.2010 А.-М. Борисова: Може и 30% да се доплаща в болниците . 4| 5405 |28.09.2010 СДС поиска главата на Борисова . 37| 5785 |27.09.2010 Цветанов хвърли циганска бомба в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads