Реклама / Ads
5| 4767 |23.01.2019 НОВИНИ

Юрий Асланов за Фрог: Управляващите може да използват натиск за изборни успехи

.
Юрий Асланов Източник: БГНЕС
Междинните електорални нагласи броени месеци преди изборите за ЕП, предвещават оспорвана борба за първото място. Шансовете на основните претенденти – БСП и ГЕРБ – са изравнени. В началото на 2018 г. започна плавен отлив на доверието от управляващите, който се забави в края на годината. В същото време в края на миналата година БСП започна да прибавя периферия, тъй като около ¾ от хората са против ГЕРБ. Това заяви в интервю за Фрогнюз социологът Юрий Асланов.
 

Очакваха се нови играчи в политиката да се появят като Слави Трифонов, Мая Манолова и президентът Румен Радев да направи партия. Тези слухове не станаха реалност, затова част от хората припознаха БСП като инструмент за протестно-наказателен вот и започнаха да увеличават нейната периферия. Тези две тенденции взаимно се развиват и ако се запазят, преднината на БСП може да нарасне. Нарасне ли с 3-4 пункта към изборния ден, разликата може да стане 1 мандат.

 

Има и друг сценарий – да се появи нов играч, който да обере протестния вот. Има ниша за него, но времето да се появи е малко.

 

Третият сценарий е да се случи нещо епохално, което да преобърне всички нагласи. Това може да бъде война, природно бедствие, грандиозен скандал, на който всички обръгнахме. На теория не бива да пренебрегваме този сценарий.

 

Има и четвърти сценарий – да настъпят нови съюзи и предизборни коалиции, които да умножат силата на потенциални играчи, които засега показват минимални шансове за успех.

 

От четирите сценария първият е най-вероятен. Начинът, по който говори премиерът Борисов, издава, че е наясно, че има проблеми. Също така, че е под паника и ще вземе мерки. Министър-председателят говори за синя лампичка. Тя е атрибут на силови органи. Има симптоми, че може да се използва форма на натиск. Спецпрокуратурата служи като бухалка. Тя доби популярност с част от акциите в края на миналата година. Хората мразят богатите и се радват на тяхното нещастие. Не мога да преценя дали реакцията ще е същата по отношение на Елена Йончева. Може би не, тъй като тя запазва висока популярност.

 

Вижте какво още каза социологът Юрий Асланов, утре, 24 януари в рубриката Интервю.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12887 |23.01.2019 Проф. Ал. Маринов за Фрог: Скалъпена поръчка срещу Йончева, а срещу Делян Добрев няма проверка . 6| 6353 |23.01.2019 Е. Николова за Фрог: Преди 3 г. БОРКОР сигнализира за фалшивите инвалидни пенсии . 3| 5224 |21.01.2019 Експерти пред Фрог: Ако „Автомагистрали“ правят АМ „Хемус“ сами, може и да стане след 50 г. . 1| 5132 |18.01.2019 Адв. Кашъмов за Фрог: Промените на Закона за личните данни са в разрез с Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads