Реклама / Ads
Frognews
1| 3618 |29.12.2014

Юрист: Трябва да намерим мерки да стимулираме съдебната система

.
Съюзът на малкия и среден бизнес „Произведено в България“ излезе със специален призив към НС - приоритетно да разгледа и приеме необходимите и неотложни законодателни промени за гарантиране и провеждане на съдебната реформа, и към всички български институции, имащи отношение към проблемите на съдебната система - да предприемат бързи и адекватни мерки, които да пресекат всяка възможност системата да се използва като средство за икономически натиск върху стопански субекти, вместо да е гарант за справедливост и законност.

 Юристът Валя Гигова изказа мнение по БНР: Този път връщане назад няма. Дебатът придоби много голяма популярност и излезе чисто правното. Вече няма как да намерим разумно обяснение и да кажем на цялото общество – защо съдебната система не изпълнява конституционно възложената й функция. След като с такива елементарни неща у нас не можем да се справим, каквото е спазване на принципа на случайното разпределение на делата, още не сме започнали въобще да говорим за това какво е качеството на правораздаването, каква е неговата ефективност, в какви срокове се разглеждат делата, какви са крайните съдебни актове. Този път смятам, че връщане назад няма да има от дебата. Ние трябва да намерим сега адекватни мерки, с които съдебната система да бъде стимулирана да работи по начин, който да отговаря на нейната функция и да отговори на очакванията и на бизнеса, и на всички граждани.

 

Когато един съд се държи не като съд, а като адвокат, т.е. когато взема страната на една от спорещите страни и с неадекватни мерки, които налага в производството по несъстоятелност, какъвто беше случаят с френския посланик, положението става пределно ясно – съдът и съдебните дела вече се използват не като средство за решаване на възникнали правни спорове, а като средство за икономически натиск. Съдът трябва еднакво да прилага закона спрямо всички, за да не се нарушава конкуретната среда за осъществяване на стопанска дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Н. Джафер: Трябва широк консенсус в здравеопазването 4| 3550 |28.12.2014 . Възпитаник на сиропиталище пред Фрог: Трябва да стиснеш зъби, за да успееш 4| 5310 |25.12.2014 . Кр. Янков: Работата на ДАНС не трябва да е толкова видима 2| 4529 |23.12.2014 . Зам.-министър: Проверки срещу съдии трябваше да има отдавна 5| 4025 |23.12.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ