Реклама / Ads
1| 4353 |29.12.2014 НОВИНИ

Юрист: Трябва да намерим мерки да стимулираме съдебната система

.
Съюзът на малкия и среден бизнес „Произведено в България“ излезе със специален призив към НС - приоритетно да разгледа и приеме необходимите и неотложни законодателни промени за гарантиране и провеждане на съдебната реформа, и към всички български институции, имащи отношение към проблемите на съдебната система - да предприемат бързи и адекватни мерки, които да пресекат всяка възможност системата да се използва като средство за икономически натиск върху стопански субекти, вместо да е гарант за справедливост и законност.
 

 Юристът Валя Гигова изказа мнение по БНР: Този път връщане назад няма. Дебатът придоби много голяма популярност и излезе чисто правното. Вече няма как да намерим разумно обяснение и да кажем на цялото общество – защо съдебната система не изпълнява конституционно възложената й функция. След като с такива елементарни неща у нас не можем да се справим, каквото е спазване на принципа на случайното разпределение на делата, още не сме започнали въобще да говорим за това какво е качеството на правораздаването, каква е неговата ефективност, в какви срокове се разглеждат делата, какви са крайните съдебни актове. Този път смятам, че връщане назад няма да има от дебата. Ние трябва да намерим сега адекватни мерки, с които съдебната система да бъде стимулирана да работи по начин, който да отговаря на нейната функция и да отговори на очакванията и на бизнеса, и на всички граждани.

 

Когато един съд се държи не като съд, а като адвокат, т.е. когато взема страната на една от спорещите страни и с неадекватни мерки, които налага в производството по несъстоятелност, какъвто беше случаят с френския посланик, положението става пределно ясно – съдът и съдебните дела вече се използват не като средство за решаване на възникнали правни спорове, а като средство за икономически натиск. Съдът трябва еднакво да прилага закона спрямо всички, за да не се нарушава конкуретната среда за осъществяване на стопанска дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4294 |28.12.2014 Н. Джафер: Трябва широк консенсус в здравеопазването . 4| 6440 |25.12.2014 Възпитаник на сиропиталище пред Фрог: Трябва да стиснеш зъби, за да успееш . 2| 5290 |23.12.2014 Кр. Янков: Работата на ДАНС не трябва да е толкова видима . 5| 4765 |23.12.2014 Зам.-министър: Проверки срещу съдии трябваше да има отдавна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads