Реклама / Ads
1| 8281 |24.06.2020 НОВИНИ

Юристът Мария Петрова: Последните заповеди на Ананиев могат да внесат хаос

.
Последните заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев също носят значителни пороци и по-скоро биха могли да всеят хаос. Това заяви пред БНТ Мария Петрова, адвокат по медицинско право.
 

Последната заповед на здравния министър Кирил Ананиев е за връщането на задължителното носене на предпазни маски или друго предпазно средство на всички закрити обществени места Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения. Носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др., е задължително на всички закрити обществени места. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения. Това нарежда здравният министър Кирил Ананиев в издадената днес Заповед № РД-01-354/22.06.2020 г.

 

"Дефинициите, които липсват – за открито, закрито и обществено място, създава двусмислени ситуации, които поставят и контролните органи в затруднено положение, така че да упражнят своя контрол, и гражданите в ограничение на техните права, без да е ясно защо", коментира юристът.

 

Има ли хора подведени под отговорност за неспазване на мерките до момента? "Все още е твърде рано, за да се отговори категорично, най-малкото защото съдебните производства отнемат значително повече време. Имаше множество опити да бъде търсена отговорност. За съжаление начинът, по който това беше направено – със заповедите и декларациите, от юридическа гледна точка, не ме кара да бъда оптимист по отношение на това, че хората, които са пренебрегнали правилата и не са ги спазили, ще понесат в действителност отговорност", разясни експертът.

 

Когато става въпрос за кризи като тази с коронавируса, има основни правила и принципи, които трябва да се спазват. На първо място да не се вреди, каза още адв .Петрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5600 |27.05.2020 Мария Лалева: Миналото е тих убиец. Ние сме нашето настояще . 11| 17400 |15.05.2020 Адв. Мария Петрова: Не можем със заповед на министър да бъдем задължително лекувани . 5| 5542 |12.05.2020 Мария Шаркова: Не е предвиден ред за обявяване на извънредност от МС . 15| 7223 |05.05.2020 Адв. Мария Петрова: Важна е формулировката „извънредна епидемична обстановка“. Може да настъпи хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads