Реклама / Ads
31| 6602 |29.12.2011 НОВИНИ

Юристи за досиетата на висшия клир: Защитете авторитета на БПЦ!

.
Управляващи и опозиция имаг шанса да докажат, че има непреходни ценности, каквато е Българската православна църква, настояват от българско юридическо общество.
 

Министър-председателят Бойко Борисов, чрез представителите на мнозинството в Народното събрание, да внесе законопроект, отменящ противоконституционните норми от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, предлагат членовете на Българското юридическо дружество, които са изготвили обръщение относно противоконституционността и неприложимостта на норми за вероизповеданията и Българската православна църква в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщава агенция Фокус.

„С такова държавническо поведение, министър-председателят г-н Борисов би поправил грешката на предишното политическо мнозинство, което от своя страна публично декларира, че признава тази грешка. Това е политически шанс за управляващи и опозиция да докажат, че има непреходни ценности, каквато е Българската православна църква, заради която си струва да се обединят в името на националната идея и интереси. Само по този начин министър-председателят би доказал на дело, че уважава авторитета на Българската православна църква и не се влияе от едни или други внушения на отделни нейни представители. Така г-н Бойко Борисов би показал, че словото на Евангелието е приложимо и в съвременното общество –„ по плодовете им ще ги познаете”(Мат.7:16)”, се казва в обръщението.

„Мотивирани сме да се обърнем и към членовете на придобилата гражданственост Комисия по досиетата, да проявят уважение към закона и принципите на правото и да не прилагат норми, които са неприложими и нарушават основни правни принципи. Нашият призив е и към президента на РБ г-н Георги Първанов да упражни правомощието си по Конституция и да сезира Конституционния съд за противоконституционността на чл. 3, ал. 2”, се казва още в обръщението.
Членовете на Българското юридическо дружество се обръщаме към държавните органи на Република България, българската общественост и средствата за масово осведомяване с призив да защитим, с аргументите на правото, авторитета на вероизповеданията и на Българската православна църква, тъй като сме дълбоко убедени, че по този начин отстояваме и достойнството на държавността, се казва в обръщението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5816 |21.12.2011 Дядо Кирил: С досиетата искат да върнат разкола в църквата . 16| 5001 |19.12.2011 Освен за досиетата в църквата се карат и за постове . 62| 5559 |16.12.2011 Дядо Натанаил скочи срещу отварянето на досиетата . 32| 5110 |16.12.2011 Църквата отваря досиетата на висшия си клир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads