Реклама / Ads
31| 6958 |07.03.2012 НОВИНИ

Юруш на евтини яйца от Сърбия и агнета от Гърция

.
яйцата у нас станаха златни
Яйцата измествали контрабандата с цигари при черноборсаджиите.
 

Предприемачи зарязаха стековете от Сърбия, които взимат на двойно по-ниска цена у нас, и вече мъкнат кори с яйца през браздата, съобщава агенция Стандартнюз. Бройката оттатък границата е само 14 стотинки и то на стока с печат и високо качество. Керван от куфарни търговци задръсти граничните пунктове на Гюешево, Отоманци и Стрезимировци. Тълпи от жадни за печалба пешаци налазиха като хлебарки близките до бариерите магазини в Сръбско. По закон всеки българин може да внесе у нас не повече от две кори с яйца. Затова през браздата се нижат цели семейства и то по няколко пъти на ден в двете посоки.

Отвори се далавера, стоката върви като топъл хляб и ще става още по-добре преди Великден, хвалят се предприемачите. Яйцата те продават в домовете си за по 25 стотинки. Първоначално алъш-веришът вървял сред приятели и познати, после на опашка от чакащите се наредили и съвсем непознати клиенти, чули от мълвата за изгодните пратки. У нас в магазините яйцата вече удариха 40 стотинки. Докъде стигнахме и яйцата да си купуваме от комшиите, ядосват се жителите на пограничното трънско село Стрезимировци. Доскоро те пазаруваха в бакалията до границата в Сръбско почти цялата си храна. Каймата там е по-евтина и несравнима по добро качество с нашата. Ракията е супер и е на двойно по-ниска цена от българската. Почти целия трънски край от година пуши само сръбски папироси. Кутия маркови цигари на метри от браздата струва 2 лева.

Междувременно стана ясно, че мощен дъмпинг на агнешко месо преди Великден се задавал откъм Гърция. Дистрибутори от Пазарджик вече се похвалили, че са осигурили цели камиони с прясно пакетирани агнешки плешки и дреболии, които щели да пласират в търговските складове. Цената била от 3 до 5 евро за килограм и до 2 евро за дреболиите. В същото време търговци се оплакаха, че са засекли оферти по интернет от страна на свои гръцки колеги. Южните ни съседи предлагали масово онлайн търговия с ярета и агнета, като нашенци трябвало само да се регистрират и да посочат адрес за доставка. Интернет търговията не налагала обикаляне по складове и магазини, тъй като цената в мрежата също била закована - 5 евро за килограм.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5350 |06.03.2012 Производители на яйца обещаха да натискат цените надолу . 42| 6714 |06.03.2012 М.Найденов: Цените на яйцата са спекулативни, пазарът ще ги свали . 17| 5127 |05.03.2012 Пазарът скоро сваля цените на яйцата . 11| 7067 |05.03.2012 Задържаха шеф на завод в Сърбия, собственост на Ковачки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads