Реклама / Ads
15| 5569 |24.03.2020 НОВИНИ

Ивайло Калфин: Има хаос и страх да се управлява кризата

.
Ивайло Калфин
Виждам хаос и страх да се управлява кризата. Безработицата драстично ще се увеличи. Новият закон ще донесе повече хаос, а не помощ. В него се спират например бързите плащания, вместо да се даде възможност да се предоговарят. Когато даваш възможност някой да не си плаща, всички искат авансово плащане, а това спира икономиката. Следващата седмица ще трябва да се преправя закона.
 

Това заяви пред бТВ бившият вицепремиер на страната Ивайло Калфин. По думите му  налагането на такава мярка в Гърция, по време на кризата там, реално е довела до спиране на икономиката.

 

Икономиката е като жив организъм, когато му затвориш въздуха той умира. Не може да отлагаш мерките, ще сме наясно какви са пораженията, но това ще са цифри за статистиката.

 

Отиваме от едната крайност в другата. Трябва да има ясен план. Изненадвам се, че нямаме още прогнози даже. В Германия прогнозата е за 7% спад. БНБ, големи банки и фирми също имат такива данни, но до сега никой от правителството не е излязъл за да ги обяви. Наливането на пари сега ще намали пораженията.

 

Все повече хора ще се връщат в България, защото това не е криза само у нас. Тези хора ще живеят с резервите си, те нямат лев доход. Има хора, които са самонаети, какво става с тях? Има хора без доходи. В Германия финансовия министър излезе и каза „забравете за нулев бюджет“. Бюджета е за хората, не хората да са за бюджета.

Това в което може да се намеси държавата е не да замени икономиката, а да помогне защото това няма да е месец.  След една или две седмици ситуацията ще е много по тежка. Казвам, че има пари и държавата трябва да даде сценарии, за да знаят хората какво може да се случи. Държавата не може да няма капацитет за анализ. Оставени сме на автопилот в момента.

 

Има 2,5 милиарда лева заделени вече  за безработицата от ЕС. Към началото на април от ЕС трябва да получим около 800 млн. евро за подпомагане, но тези пари няма да стигнат със сигурност, така че нашият бюджет също би трябвало да поеме ангажимент към бизнеса. За жалост всеки ще плати за тази криза, тя ще е неизбежна. На въпрос как ще се харчат парите от ЕС той обясни, че за всяка страна има лице, което контролира разходването. България трябва да е посочила такова лице.

 

Очакваме институциите да работят заедно, а не правителството да решава какво прави само и да създава всевъзможни щабове. Всеки ще плати за тази криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5308 |18.03.2020 Ивайло Пенчев: Три частни болници приеха дарението ми . 2| 5389 |13.03.2020 Хаос в столичната белодробна болница. Никой не знае кои са болните от COVID-19 . 5| 4372 |27.02.2020 Нинова: Резултатът от тол системата - хаос, напрежение и протести . 3| 6351 |19.02.2020 Бойко Атанасов: Държавата ни е хаос, безпринципност и липса на контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads