Реклама / Ads
7| 4075 |14.05.2019 НОВИНИ

Ивайло Калфин: ЕС може да намали парите заради скандала с къщите за гости

.
Ивайло Калфин
Моментът със скандала с фонд ”Земеделие” не е подходящ, защото ЕС иска да намалява като цяло средствата, които се разпределят в държавата. Сега се договаря бюджетът за следващите 7 години и това ще бъде прекрасен аргумент за всички, които искат намаляване на бюджета.
 

Това заяви Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер за контрола върху еврофондовете в предаването "Лице в лице" по бТВ.

 

По думите му не сме единствените, които имаме проблеми с еврппейските средства, но това едва ли е успокоение за нас.  Атаките ще дойдат от страни членки, от различни националистически групи. Освен новия бюджет имаме чакане за Шенген, да ни приемат в Еврозоната и очевидно това не са аргументи в наша полза, заяви Калфин.

 

От 2007 година година досега получаваме 50 млрд. лева евросредства, но ефектът не е голям, в сравнение с Румъния, Чехия, Полша, които много бързо ни изпревариха, посочи още Калфин. Според него това, което трябва да погледнем е какъв е ефектът от средствата за държавата, а той не е нещо на което се обръща внимание. Голяма част от парите отиват не където трябва, коментира той.

 

Ние гледаме на Европейския съюз като на едни строги надзиратели и на източник на пари, които трябва да усвоим. България има проблем с харченето на европари и той не е проблем само на една партия. Трябва да видим не как ще се сборим с Европейския съюз, а как ще използваме механизмите и как чрез тях ще постигнем нещо, каза още Калфин.

 

Там има механизми, които трудно се разбират от управляващите. Говори се, че ще дойдат повече пари, но това кара хората  да мислят едиствено, че ще има повече пари, които ще изчезват по един или друг начин.

 

Калфин обясни например, че един от механизминет е националните парламенти да блокират рещения, които не са в тяхна полза, както и всяка държава има право на вето. Ако 9 парламента се съберат могат да блокират едно решение.

Колко пъти е имало реален дебат в ЕП за България и това което ние искаме.  Има такава възможност, но тя не се използва, каза още Калфин.

 

България не е на втора скорост, ние нямаме основание да нямаме самочувствие. България има право на вето, също както и Германия. Има много теми и законодателни инициативи, трябва да се определят приоритетите и те да се следват и отстояват. Необходимо е да се обвържат с интересите на други държави и да се работи в тези посоки.  По думите му Европа се е преборила с мигрантската и с икономическата криза. Тя е по-силна когато е обединена, а националистите  ще продължават да затрудняват тези процеси.

 

За 12 години не сме използвали правото на вето в ЕП освен веднъж, когато ставаше въпрос за начина на изписване на текста върху еврото, сподели Калфин.

 

На въпросът колко близо сме до въвеждане на евро, Калфин отговори, че сме много далеч. В чакалнята не се чака, там се работи изключително много, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5970 |13.05.2019 Спаси София: Не може да няма виновни за този провал . 21| 5217 |13.05.2019 Плевнелиев: Корупцията е навсякъде, но Радев не може да говори колко корумпирана е държавата . 0| 4966 |09.05.2019 Вижте къде може да получите смъртно наказание за селфи и солена глоба за джапанки . 5| 4997 |08.05.2019 Ивайло Дичев: 30 г. църквата ни се движи от скандал към скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads