Реклама / Ads
32| 5231 |28.04.2013 НОВИНИ

Ивайло Калфин: Несериозно е Борисов да твърди, че е договорил 25 млрд евро

.
Ивайло Калфин в Смолян
"Време е да спрем да мислим, че евросредствата са заслуга на която и да било политическа партия. Те са за българските граждани".
 

Това заяви Ивайло Калфин на кръгла маса в Смолян за бъдещата регионална политика. "Трябва да е ясно, че парите от фондовете на ЕС не заместват, а допълват националната, държавната политика. Затова е несериозно Борисов да казва, че той е договорил 25 млрд. евро за  проекти. Нито един проект не започва и не завършва в един кметски или управленски мандат, той е задължение на българската администрация", подчерта Калфин, който преговаря с Еврокомисията от името на Европарламента за следващия бюджетен период 2014-2020 г.

 

Правителството на ГЕРБ не прояви никакво желание за успешни преговори с ЕС и подцени възможностите. Затова не бе постигнато нещо повече от досегашните средства за България от периода 2007- 2014 г. За регионално развитие те са 7 млрд. евро. Евродепутатът подчерта, че за страната ни не е договорено нито едно допълнително евро. "Например Унгария получи 1,4 млрд. евро допълнително за бедните си региони. България е с  най-бедните региони в ЕС, но допълнителни средства няма", обясни Калфин.

В Брюксел сега чакат новото българско  правителство, за да преговарят, каза той. А за следващия период до 2020 г. ще трябва да доказваме ефект, не само да са изпълнени правилно европроектите, обясни Калфин. Той добави, че занапред  Комисията ще настоява европарите да са насочени към големите градове у нас, защото там живеят повече хора. Следващото правителство трябва да преговаря и да промени това.  

Има възможност 1 млрд. евро от средствата за регионално развитие да се насочат към малките региони, иначе те съвсем ще се обезлюдят, ще секнат инвестициите, ще се разпадне инфраструктурата, предупреди Ивайло Калфин. Той недоумява защо правителството на ГЕРБ  е включило само 67 от 246 български общини за финансиране от Брюксел до края на тази година.
 

"Някой е излъгал Еврокомисията, че няма готови общински проекти у нас. Затова парите до края на тази година се пренасочват от Брюксел към градовете, както стана с 500 млн. евро, които вместо за водоснабдяване в Родопите и други региони, отидоха за тролейбуси и влакчета за софийското метро", даде пример той.
 

Дора Янкова подчерта, че дебатите за бюджета на ЕС до 2020 г. трябва да бъдат много по- открити, а евросредствата трябва да изравняват различията и да променят качеството на живота. Тя подчерта голямото притеснение, че за следващия програмен период 2014-2020 г. общинските политики няма да бъдат планирани навреме.
 

Да бъдем смели и да си искаме европейските права, призова Янкова. Тя също недоумява защо родопски общини, където ГЕРБ не управляват, не са допускани да усвоят остатъчните европари от сегашния период, а имат подготвени проекти по оперативни програми. На форума в Смолян тя представи пред гражданското общество кандидатите от листата на Коалиция за България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5596 |16.11.2012 Калфин: Бедни и богати държави спорят за бюджета на ЕС . 38| 8681 |19.10.2012 Камикадзе нацели челно Ивайло Московски край Ловеч . 77| 5588 |12.09.2012 Калфин: Управляващите започнаха да се изпускат . 46| 5423 |18.08.2012 Ивайло Московски: Трудно можем да влияем на цените на горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads