Реклама / Ads
20| 8484 |12.10.2020 НОВИНИ

Ивайло Калфин: Вече сме на фаза ”Да е жив и здрав премиерът, за да има 50 лева за Коледа”

.
Ивайло Калфин
Виждам различни видове манипулации в една система, която все повече губи своя смисъл. С вдигането само на минималната пенсия и произволното слагане на таван на пенсията цялата логика в системата изчезва. Би трябвало да казваме на един човек в активна възраст да работи, да се осигурява, за да има добра пенсия, но с всички тези промени, които се случват, ще му кажем: Да е жив и здрав премиерът, за да получаваш по 50 лева за Коледа.
 

Това заяви пред bTV бившият социален министър Ивайло Калфин.

 

"Тези 50 лева, които се дават на пенсионерите, струват около милиард и 300 милиона лева на година", посочи още Калфин.

 

По думите му има и огромен проблем с втория осигурителен стълб. Според него в момента регулациите не са достатъчно убедителни, а това е пример за недългосрочни политики, които гледат до следващите избори.

 

"Това, което виждам са манипулации на една система, която губи своя смисъл. Една пенсионна система трябва да има логика. И тази логика се основава на това кой колко дълго е работил и на каква сума се е осигурявал. С вдигането на минималната пенсия, с произволното слагане на тавана пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход, цялата логика на пенсионната система изчезва. Губи се смисълът с бутането на различни показатели", смята още Калфин.

 

Той бе категоричен, че промените, които текат от 2017 г. досега демотивират хората да се осигуряват.

 

"Има голям проблем с втория пенсионен стълб и той се крие в регулациите му, където има самоизключващи се постановки. Трябва да се даде шанс на частните пенсионни дружества да докажат смисъла на своето съществуване, но това е въпрос на законодателство", посочи още бившият социален министър.

 

"Така е направено през 2000 г. и така се влачи вече 20 години", посочи още Калфин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5301 |11.10.2020 Ивайло Калфин: Социалната система е чувал с много кръпки . 32| 20425 |11.10.2020 Журналист за сценката на Борисов: Не се диша вече от зловонията на примати и безсъвестни типове! . 28| 8369 |08.10.2020 Социален психолог: Борисов вече е проблемен в очите на Западна Европа . 23| 8229 |07.10.2020 Хиляда са вече интелектуалците, поискали оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads