Реклама / Ads
5| 3249 |18.04.2021 НОВИНИ

Ивайло Калфин: Забавянето на Плана за възстановяване бави парите!

.
Ивайло Калфин
Ако се забави Планът за възстановяване и устойчивост, ще се забавят и първите средства по него. Ако се придвижи спрямо сроковете можем да получим 1,5 - 2 млрд. до края на тази година. Забавянето на плана само ще забави тези пари.
 

Това заяви бившият вицепремиер и евродепутат Ивайло Калфин, който беше и съветник на бившия еврокомисар по бюджета Гюнтер Йотингер пред Bulgaria ON AIR.

 

"30-те млрд. евро, които България очаква следващите 7 години са обвързани, т.е. Планът за възстановяване е обвързан с многогодишния бюджет на ЕС", уточни той.

 

"От тези 30 млрд. евро 12.2 млрд. евро (под формата на грантове и нисколихвени заеми, договорени от ЕК) са по Плана за възстановяване, а малко над 17 млрд. са от многогодишния бюджет на ЕС. Тези пари са огромна сума. С тях държавата трябва да се преобрази коренно, ако се оползотворят правилно, смята Калфин.

 

Според него Планът трябва да се внесе такъв, какъвто е договорен до този момент в ЕК, за да може бързо да дойдат средства, а междувременно ако се реши - да се направят някои промени в него.

 

"Планът за възстановяване и устойчивост да бъде изпратен в Брюксел в договорения срок - до 30 април, за да може да мине на Съвет през юни и да получим по-бързо първите средства по него", призова от своя страна експертът на КНСБ Любослав Костов.

 

Той също уточни, че ако го внесем в срок, първите средства по него може да получим до края на годината.

 

"Имаме дефицит 650 милиона само за месец март, не за тримесечието, представете си ако така го караме всеки месец. Затова смятаме, че средствата трябва да дойдат максимално рано," подчерта още Костов.

 

Той коментира, че в плана няма стратегии за демографската криза, както и че прекалено малко пари са отделени за дигитални умения - 200 милиона, които ще стигнат за 500 000 заети, което една шеста от цялата заетост.

 

"Всички политически партии обещаха над 2000 лв средна работна заплата. В нашия Меморандум сме заложили 2400 лв. средна работна заплата до 2025 година. Смятам, че това е основа за разговор как този план ще помогне това да се постигне," сподели експертът на КНСБ във връзка с поисканите срещи с парламентарно представени политически сили в 45-тото НС.

 

Костов е категоричен, че настояването за допълнения към плана не са причина обаче той да не бъде внесен в ЕК в срока до 30 април.

 

"Ако питате ЕК тя винаги е склонна да ни изчака, но това надали е в наш интерес," смята експертът.

 

Припомняме, че Планът стана обект на разгорещени дебати в парламента. Депутатите задължиха премиера в оставка Бойко Борисов да дойде в НС и лично да представи Плана за възстановяване и устойчивост. Срокът за депозиране на Плана в Брюксел е 30 април, правителството го внесе в НС в петък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4852 |15.04.2021 Ивайло Дичев: С мандата на ИТН ще бъде съставено правителство . 4| 3268 |15.04.2021 Ивайло Дичев: Лош сценарий ще е мандатът да стигне до трета парламентарна формация . 7| 2944 |13.04.2021 Калфин: Ако не покриваме критериите и целите на Плана за възстановяване, можем да изгубим пари . 4| 3456 |09.04.2021 Калфин: Здраво стискаме последното място в ЕС, да не би случайно да достигнем някоя друга страна-членка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads