Реклама / Ads
15| 5314 |18.03.2020 НОВИНИ

Ивайло Пенчев: Три частни болници приеха дарението ми

.
Ивайло Пенчев
След като от УМБАЛ ”Александровска” върнаха дарението ни, потърсихме три частни болници, които се съгласиха. Знам общото настроение, но не съжалявам какво направих. Съжалявам, че потърсих държавна болница.
 

Това заяви пред bTV бизнесменът Ивайло Пенчев. Името му се замеси в скандал, след като собственикът на компанията "Уолтопия" заяви, че ще дари на здравното заведение 222 000 лв за закупуване на апарати за обдишване, но под условие - той, служителите му и техните близки да се ползват с предимство. По-късно от болницата върнаха дарението, което бе преведено по сметката на здравното заведение с мотива, че подобен лекарски избор би нарушил Хипократовата клетва.

 

"Идеята се появи много спонтанно и бързо. Първоначално исках да купим 5 машини, които да държим в офиса и да използваме при нужда. Реших да ги дадем на болница и се съврзах с шефа на УМБАЛ "Александровска" - проф. Ангелов. Обясних му всичко и той се съгласи. Подписахме договор, преведох парите на следващия ден. След това стана какафонията. Не исках това да излиза като информация. Публикувах го във вътрешната група на фирмата си. От там излезе", коментира Пенчев.

 

Заради дарението под условие обаче възникна моралният и дълбоко философски въпрос за това кой и как трябва да реши кой да ползва машините в сегашната пандемична обстановка.

 

"Лекарят и моят човек, който е с предимство да преценяват. Най-добрият начин да не се стига до това е да има още машини. Ако хора като мен купят още, няма да има нужда от този избор. Хората са изплашени, защото в момента има недостиг. Този въпрос мооже да се реши", категоричен беше Пенчев.

 

По думите му дарението под условие не е незаконно и в никакъв случай не е неморално.

 

"Не си представям, че ще се вадят хора от апаратите. Не мисля, че ще се стигне до това. Опитвам се първо да се погрижа за най-близките си хора и не виждам да има нещо лошо в това. Тези, които ме нападат, не са дали и един лев, не са купили и една машина. Да ме съдят, аз ще си правя каквото искам и каквото считам за правилно. Можем да купим не 10, а 300 машини. Хайде да си съберем енергията и да купим повече", призова Пенчев.

 

"Намерили сме евтини машини - най-добрите в Китай. Поръчани са и се надявам още утре да ги натоварят. Купувам първите 10. Струват 15 000 долара всяка. Ако стане, ще товарим още. Ще ги дарим под същото условие", категоричен беше още бизнесменът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4156 |17.03.2020 Частните болници се включват в борбата с COVID-19 . 6| 4065 |17.03.2020 Нинова: НЗОК да спре парите на частните болници, ако откажат да сменят режима на работа . 10| 4530 |24.02.2020 Цветеслава Гълъбова: Липсата на реакция ни прави съучастници . 8| 4813 |17.02.2020 Ивайло Иванов успокоява: Няма обири, има грабежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads