Реклама / Ads
6| 7806 |01.11.2007 НОВИНИ

Иван Чобанов - сбогом, Зимбабве, здравей Национална агенция "Сигурност"

.
Иван Чобанов ще бъде шеф на Национална агенция „Сигурност", научи Frognews.bg от правителствени източници. Днес по обед бившият шеф на контраразузнаването и сегашен посланик в Зимбабве пристига в София с полет от Лондон.
 
По-късно той ще има среща с министър-председателя Сергей Станишев. Чобанов е идеялният вариант за шеф на агенцията, защото не е политическо лице, коментираха хора, запознати с водените досега преговори. Преди две седмици в парламента вътрешният министър Румен Петков атакува за пореден път идеята за агенцията. Той бе категоричен, че трябва специалист да я ръководи. Тогава кръгове от БСП заподозряха, че Петков иска по този начин да недопусне втори силен човек от партията да владее секретната информация в държавата. Така той щял да си остане партийният властелин на тайните папки.

Иван Чобанов е компромисен вариант и за президента Георги Първанов, който се познава добре с него и са в добри отношения, въпреки че са имали хладни периоди, смятат още запознати.

Преди 10 месеца в един ден вътрешният министър Румен Петков уволни директора на контраразузнаването Иван Чобанов и назначи на негово място заместникa му Иван Драшков.
Иван Чобанов беше назначен по времето на Георги Петканов. Дотогава Чобанов беше съветник на главния секретар Бойко Борисов. Самият Борисов настояваше директор на НСС да стане Иван Драшков, който е заместник на службата от 1999 г. Изглежда, Чобанов се е сторил по- компромисен вариант на Петканов и на БСП тогава и той беше назначен с указ на президента през февруари 2002 г. По време на управлението на Иван Чобанов бяха направени структурни промени в службата. Самият Чобанов не обича резки движения и беше наречен от президента Първанов консенсусна фигура.
По времето на Чобанов НСС преразгледа забраната за влизането на доста чужденци, която правителството на Иван Костов наложи като заплаха за националната сигурност. Един от тях е грузинецът Владимир Тутберидзе. НСС не поднови заповедта за изгонването на собственика на "Петрол холдинг" Денис Ершов, след като съдът я отмени. Но издаде втора ограничителна заповед на Михаил Чорни въпреки натиска на различни лобисти. В периода, докато управляваше НСС, България стана член на НАТО, а Русия активизира дейността на своята резидентура в София. Въпреки това в работата на контраразузнаването не настъпиха промени. От друга страна, България участва в различни военни мисии в ислямски държави, което я прави цел на терористи. Не е ясно какво е свършило против това контраразузнаването.

След като напусна НСС Чобанов замина посланик в Зимбабве с указ на президента.

В някои среди е известен с прозвището Манекена, защото преди години е участвал в представянето на модни колекции на ЦНСМ. 

Коментар: Според „Принципа на Окам", когато всички възможности отпаднат, остава единствената, колкото и невероятна да е тя.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5233 |01.11.2007 Атанас Щерев поиска оставката на Сакскобургготски . 7| 5098 |01.11.2007 В Деня на будителите Вълчев обяви, че е стигнат тавана за учителите . 0| 5371 |31.10.2007 Инфраструктурата - акцент в Бюджет 2008 . 4| 7627 |31.10.2007 Чрез здрав секс към победа на балотажа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads