Реклама / Ads
Frognews
43| 6536 |23.06.2012

Иван Гарелов: Ваши светейшества от БПЦ, засрамете се!

.
Иван Гарелов
Архонството е чуждо на православието и не е част от традициите на Българската православна църква. Напоследък обаче този въпрос все по-често се повдига. Ваши светейшества, това, което правите е само за пари. Не ви интересуват православните проблеми и проблемите на хората. Засрамете се!
Това заяви журналистът Иван Гарелов в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ-7. Повод за емоциите бяха нападките на Светия синод срещу журналиста от БНТ Горан Благоев. Благоев постави остро проблема с нароилите се напоследък т.нар. архонти, които получават титлата след парични дарения.

Преди година БПЦ изрази позиция, че архонството наистина е чуждо на православието. Сега обаче се нахвърли на журналистите, които коментират темата.

Мълчат за досиетата, а се ежат за архонтството. Това е пълно безобразие, коментира на свой ред Емил Кошлуков. Според него Църквата е длъжник на българския народ. Славо Богу, че вярата е по-силна от простъпките на този или онзи.

Той и Гарелов бяха единодушни, че заради бизпринципното поведение на БПЦ други вероизповедания печелят все повече привърженици в България. Католиците, например, имали все по-голямо влияние в Пловдивско. Много млади хора приемали католицизма. Секти пък работят успешно с българските цигани.

Според Гарелов в България няма свободни медии. Преди време натискът върху медиите беше политически. Беше въпрос да устоиш. Много важна се оказа личността на отделните журналисти. Личностите удържаха фронта.

Сега натискът е икономически, финансов. Играят големи корпоративни интереси. Малко са журналистите, които отстояват своите принципи, категоричен е Гарелов.

Случаят с Ася Пенчева, осъдената журналистка от Русе, бил много показателен. Осъдиха я, защото си е свършила професионално работата, но съдът отказа да чуе касетата със записа на разговор за насилие в дом за сираци. После жената, разкрила какво се случва там, се отметнала от думите си и съдът посочи Пенчева като виновна.

Това е много лош прецедент. Всички журналистически организации трябва да излязат с декларации в защита на тази журналистка. Формално СБЖ го има, но какво върши не се знае. Има и два издателски съюза. Не им пречи да реагират, но мълчат, коментира Гарелов.

 

 

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. За $10 млн продадоха Конституцията на Джордж Вашингтон 2| 5189 |23.06.2012 . Огнян Донев заплашвал ДСБ и Иван Костов 123| 7811 |18.06.2012 . Иван Костов: Не съм камъкът, който обръща колата 128| 15648 |16.05.2012 . Иван Костов в момента бил колеблив човек, смята Софиянски 28| 7069 |16.05.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ