Реклама / Ads
8| 11971 |20.01.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Иван Гешев си назначава заместниците тайно и на тъмно

.
Красимира Филипова и Десислава Пиронев
Днес на сайта на Висшия съдебен съвет се появи дневния ред за следващото заседание на прокурорската колегия. То ще се проведе на 22 януари и на него ще бъдат гласувани новите заместници на главния прокурор Иван Гешев. Досега практиката беше - когато се обявява главния прокурор, да се обявяват и кои ще са неговите заместници. Този път обаче, практиката е сменена и това става в пълно обществено затъмнение.
 

По принцип чак през февруари ВСС трябваше да се събере на заседание, за да гласува екипа на Иван Гешев. Очевидно е, че процесите са се активирали и близо месец по-рано научаваме кои ще са в екипа на Гешев. Научаваме го обаче, не от официално съобщение от прокуратурата, а почти "на тъмно".

 

В дневния ред четем:

"23. Проект на решение по предложението на главния прокурор за назначаване на Красимира Алексиева Филипова – прокурор във Върховна касационна прокуратура на длъжност "заместник на главния прокурор" във Върховна касационна прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси

 

24. Проект на решение по предложението на главния прокурор за назначаване на Десислава Георгиева Пиронева – прокурор в Софийска градска прокуратура на длъжност "заместник на главния прокурор" във Върховна административна прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси".


Предвид статуквото в прокурорската колегия, отсега е ясно, че изборът на предложените фигури е предизвестен.

 

Какво знаем за двете дами:

 

Красимира Филипова е магистър по право и магистър по международни отношения – право на ЕС, от СУ "Св. Климент Охридски". Била е прокурор и зам.-районен прокурор в Районна прокуратура – Костинброд, зам.-окръжен прокурор в Окръжна прокуратура – София.

 

Пиронева пък е свързана с Цветан Цветанов, защото през юли 2019 г. именно той я предлага за европейски прокурор.

 

Странно е, че предложенията на прокуратурата не са изнесени официално на сайта на държавното обвинение, а са пуснати "по терлици" през дневния ред на заседанието на прокурорската колегия на ВСС. Това показва, че магистратите очевидно бързат с избора, преди в медийното пространство да са се появили коментари. Дали нещо ги притеснява, предстои да разберем.

 

След като стана ясно, че Комисията по атестиране и конкурси е публикувала манипулирани и силно преувеличени данни за професионалните постижения на Иван Гешев, е интересно какво ще пише в презентациите на Пиронева и Филипова.

 

Припомняме, че според получени по Закона за достъп до обществената информация дани бе разкрито, че пред ВСС комисията докладва за 220 акта и 233 осъдени от Иван Гешев, преди да стане главен прокурор. А реално, за осем години, той е внесъл 20 акта в съда и са осъдени 27 лица. 

 

На същото заседание във ВСС ще се решава и съдбата на досегашните заместници на Цацаров:

"25. Проект на решение по предложението на главния прокурор за освобождаване на Ася Бориславова Петрова от длъжността „заместник на главния прокурор“ при Върховна административна прокуратура и преназначаване на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура.
Внася: Комисия по атестиране и конкурси".

 

Припомняме, че в началото на декември зам.-главният прокурор Мария Шишкова уж си тръгна заедно със Сотир Цацаров от прокуратурата. Първоначално ВСС гласува нейното отстраняване от 6-ти януари  2020 г., след това обаче, при ново гласуване я запази на длъжността до 6-ти март. Така че все още не се знае на къде ще тръгне кариерата й. Принципно Шишкова поиска изобщо да напусне съдебната система, но експерти допускат, че тя може да отиде при шефа си Цацаров в КПКОНПИ.

 

Фрог Нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 19079 |17.01.2020 Иван Костов: Прокурорско-олигархичният център на властта нямаше да бъде възможен, ако политиците се чувстваха честни и негузни . 0| 5794 |07.01.2020 Името на Иван Вазов носят нос на остров Ливингстън, театър, квартал, хижа, булеварди, читалища.... . 5| 10053 |06.01.2020 Само във Фрог: Три имена се спрягат за заместници на Гешев . 3| 6520 |02.01.2020 Иван Брегов: Министър Данаил Кирилов сам по себе си е предизвикателство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads