Реклама / Ads
28| 12313 |29.10.2014 НОВИНИ

Иван Искров в паника, оправдава се за КТБ пред депутатите

.
Иван Искров Източник: Булфото
Иван Искров и колегите му от БНБ изпаднаха в паника. Те застанаха очи в очи с новите депутати и започнаха да им се обясняват за КТБ на първото заседание на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси.
 

 Искров започна да се обяснява, че БНБ не е изключвала пазарно решение за КТБ АД. Той опита да предреши съдбата на банката като заяви: „Следващите стъпки, ако се окаже, че банката има отрицателен капитал, е отнемане на лиценза на КТБ АД. След това БНБ трябва да отправи искане за обявяване на банката в несъстоятелност. До 20 дни от датата за решаване на отнемане на лиценза фондът започва изплащане на гарантираните влогове”. Оплака се и от натиск, но не спомена откъде е идвал той.

 

Основният въпрос на народните представители се завъртя около метода на изчисляване на дупката. Представителите на БНБ се оплетоха, но заявиха, че до 2013 година, когато е била извършена последната щателна проверка, всичко в КТБ е било съвсем нормално. Представители от ГЕРБ попитаха Искров кога ще си подаде оставката, след като от всички партии му я искат. Гуверньорът, обаче се хвана за възела на вратовръзката, раздивижи го и даде думата на колегите си да отговорят по други теми.

 

На въпрос на Лиляна Павлова от ГЕРБ колко често е имало изненадващи проверки от страна на надзора на БНБ в КТБ и как са правени точно тези одити - дистанционно или на място, Цветан Гунев заяви: "Дистанционният надзор се изпълнява ежемесечно. Той се състои от баланс, отчет на доходите, по наредба, която касае ликвидността. От 1999 г., когато е създадена Корпоративна търговска банка, в нея са направени не по-малко от 10 проверки. За последните 5 години са направени 5 проверки по рейтинговата оценка и още 2 за пране на пари и гарантиране на влоговете. За последните две години имаме само една проверка през май 2013 г. и заключението е, че банката е в много добро състояние", заяви още Гунев.

Той не успя да отговори на питане на ГЕРБ по каква методика е бил извършен одита на КТБ, тъй като не познавал методиката на трите одиторски компании.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5086 |29.10.2014 Искров, квестори и одитори дават обяснение в НС . 28| 7346 |27.10.2014 Първа точка от дневния ред на НС - сваляне на Искров . 7| 4776 |26.10.2014 Христо Иванов: В затвора да влизат и образовани хора . 63| 13598 |17.10.2014 Искров и ДПС екзекутират КТБ зад гърба на парламента, хвърлят България в хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads