Реклама / Ads
5| 4957 |31.03.2015 НОВИНИ

Иван Иванов иска КЕВР да е независим орган, а цената на тока да се запази

.
Иван Иванов, който е единствен кандидат за шеф на КЕВР поиска той да бъде политически и корпоративно независим регулаторен орган, с по-висок авторитет и финансова независимост. Иванов каза това пред депутатите от парламентарната енергийна комисия. Той настоя цената на тока за потребители да се запази.
 

Енергийната комисия се събра на извънредно заседание днес, за да успее да изслуша 20-те кандидата за шеф и членове на енергийния регулатор и по този начин да се даде „зелена светлина" на пленарна зала още в четвъртък да избере състава на КЕВР.

 

Иван Иванов обаче е единственият в битката за шефското място на енергийния регулатор, като неговата кандидатура идва от страна на Реформаторския блок. Иванов е познат в политическото пространство и като депутат от ДСБ, припомня Нюз. бг.

 

Човекът на „реформаторите" обясни подробно пред народните представители с какво ще се захване и какви цели ще гони, ако бъде избран за председател на КЕВР.

Иванов започна с напомняме, че регулаторът е един от най-важните органи за управление и развитие на българската енергетика. „Така, както развитието на обществото ни почива на три стълба, така и развитието на енергетиката почива върху изпълнителната власт в лицето на Министерство на енергетиката, законодателната власт с комисията по енергетика и на трето място е регулаторът", отбеляза Иванов.

 

Като задача номер 1 в списъка си със задачи той е записал постигането на независимост на регулатора.

„Политическата независимост се повишава и сега чрез избор на състава на КЕВР от Народното събрание въз основа на прозрачна и открита процедура.

Корпоративната независимост пък зависи от самия регулатор. Не трябва да се позволяват лобистки предложения за становища и решения на комисията", убеден е Иван Иванов.

Авторитетът на КЕВР в обществото пък ще стане по-голям чрез пълната прозрачност и публичност на всички документи на регулатора, вярва „реформаторът".

 

Единственият кандидат за шеф на КЕВР представи и идеята за постигане на финансова независимост на регулатора, осигурена от неговите приходи, такси и глоби. „Това към момента го няма", призна Иванов и призова - „регулаторът трябва постепенно да извоюва тази финансова независимост".

 

В представянето си Иванов се опита да убеди депутатите, като отсече, че задължително трябва да има предоговаряне на договорите с т.нар „американски централи".

Кандидатът на РБ ще работи и за създаване на стабилен диверсифициран пазар на електроенергията и още за интегриране на страната ни в Енергийния европейски съюз.

„Необходима е нова енергийна стратегия", осъзнава още Иванов на прага на шефското място в КЕВР.

 

По отношение на състава на регулатора Реформаторският блок не се ограничава само с председателския стол, но и предлагат свои кандидати за членове.

Интересна тяхна номинация е Елена Маринова, която в момента оглавява правната дирекция в КЕВР, но и е съпруга на дългогодишния председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев, уволнен по време на първия кабинета „Борисов".

 

Опозицията от „БСП Лява България" излиза с шест свои номинации. Сред тях е експредседателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски, както и ексчленът на ДКЕВР Еленко Божков. Бившият председател на регулатора по време на кабинета „Орешарски" Боян Боев пък е кандидатура на Българския демократичен център (БДЦ) за член на енергийната комисия. От ДПС се ограничават само с една своя номинация за новия състав на регулатора, а именно ексдепутатът от движението Ремзи Осман.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5007 |31.03.2015 Цацаров не иска прокуратурата да се меси в частни сделки . 37| 5267 |31.03.2015 Луврие писа на Борисов, иска среща за КТБ . 3| 4698 |30.03.2015 Адемов иска ваучери за сезонна заетост . 11| 5538 |30.03.2015 Миската убиец шофирала пияна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads