Реклама / Ads
23| 7366 |01.12.2019 НОВИНИ

Иван Костов: Администрацията нехае за водните ресурси

.
Източник: БГНЕС
На 1 декември в студиото на БНТ Иван Костов за пореден път доказа, че е забележителен държавник и политически стратег, който гледа поне две поколения напред.
 

Бившият министър-председател анализира провала на сегашното правителство в политиката за опазване и развитие на стратегическия воден ресурс.

 

И. Костов напомни, че у нас са приети значителен брой задълбочено разработени планове и стратегии за водите, които не се познават и не се прилагат от администрацията и от политиците.

 

Слабо и нерешително действат министрите на околната среда, на регионалното развитие и на финансите, чиято съвместна отговорност е да модернизират системата за ВиК у нас. Коалиционните партньори, излъчили министрите на околната среда и на регионалното развитие, не подпомагат премиера в осъществяване на стратегиите за водите, отбеляза Иван Костов.

 

В програмните документи е записано, че системата за ВиК се нуждае от 12 млрд. лв. за обновяване, а за модернизирането й до европейско равнище са нужни около 40 млрд. лв. Тези пари са разчетени за години, по етапи и няма да бъдат дадени наведнъж.

 

Иван Костов препъръча на премиера Борисов освен „ловък политик и комуникатор” да бъде и висш управленец и лично да се запознае с цялата документация за водните ресурси, а не да се доверява на чиновници.

 

Премиерът на прехода нарече Бисер Петков изключителен експерт и социален специалист.

 

Иван Костов изказа похвала на Министерството на външните работи и на българското посолство в Лондон, които са осигурили престоя във Великобритания на 117 000 български граждани, което представлява 90 % от всички българи, които живеят и работят в Обединеното кралство.

 

Ив. Костов нарече излизането на Великобритания от ЕС „най-сериозното изпитание”, пред което се изправя българската държава. Неясно и тревожно бъдеще очаква Европа след този акт.

 

В момента България получава най-малко средства на глава от населението от европейските фондове. Най-бедните в ЕС получават най-малко! Накъде да вървим, да останем в периферията на федерална Европа или да търсим свой път и облик, риторично запита бившият премиер.

 

Според Костов, президентът Макрон няма как да стане лидер на ЕС и скоро ще падне от власт. Ще си отидат и сегашните италиански политически лидери. Остава тревожният въпрос, че Европейската комисия и ЕС се ръководят от хора, които не сме избирали и които конструираха ЕК след сложни пазарлъци и политически игри.

 

Иван Костов изказа огорчение от нападките, които му отправи бившият президент Росен Плевнелиев, нарекъл го „разединител на дясното”. Костов препоръча на Плевнелиев да прочете книгата му „Свидетелства за прехода”, за да не се изказва „неграмотно” и да не „политиканства”.

 

Нямам сили да се занимавам с оператвна политика. Анализирам големите рискове и препятствия, които предстои да се изправят срещу страната ни, завърши Иван Костов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7459 |30.11.2019 Иван Кръстев: Застаряващото население и страхът от бъдещето родиха носталгия по миналото . 0| 5525 |27.11.2019 Иван Налбантов: „И тогаз ще те види и слепия, който не можа да те види отблизо” . 1| 4765 |27.11.2019 Валентин Иванов за Фрог: Ламбо търсеше само доброто в хората, защото вярваше в тях . 7| 6027 |26.11.2019 Няколко въпроса към Иван Гешев и разбирането му за свободата на словото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads