Реклама / Ads
74| 8154 |27.09.2015 НОВИНИ

Иван Костов: Европа е политическо джудже. Трябва да наложи мир в Сирия

.
Иван Костов
Европа е политическо джудже. Силна икономически, но слаба политически и във военно отношение. Европа трябва да наложи мир, ако трябва и с използването на военна сила, за да почне решаването на проблема с бежанците.
 
Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю на Жени Марчева по бТВ. Европа днес не е дори регионална сила, камо ли световна. Русия е регионална сила. Тя си дава сметка, че половината от командирите на "Ислямска държава" са от Чечня или от бивши съветски републики. Проблетъ я засяга пряко и Русия ще се намеси. Същото трябва да направи и Европа.

Сегашният проблем с бежанците прилича по някои неща на онзи от 1999 г. с бежанците от Косово. Големият проблем е да се спре бежанският поток. Огромна част от хората, които пресичат границите не са бежанци, а икономически мигранти, защото не са били преследвани в страните, от които идват. В Турция например могат да изповядват която религия искат, не са преследвани, нито заплашвани. Но те не остават там, а продължават към Германия или други богати европейски страни. Търсят добър живот. Трябва да се прави разграничение. Не съм уплашен за себе си, но се страхувам за моята страна. Това са хора с други разбирания и възприятия за много неща от живота. Те са обременени с насилие и могат да мутиплицират своите обременености в другите страни, допълни Костов.

Костов даде пример бежанците в Косово през 1999 г., когато той бе на власт. Те не са допуснати да влязат в България и са задържани близко до границата, като след решаване на конфликта да се завърнат по родните си места. Мотивите, които той посочи, са, че са задържали първо хората, които са били „истински бежанци”, тоест са били преследвани в собствената си страна заради политическите и етническите си принадлежности.

Според него те „носеха много сериозни конфликти и бяха заредени с конфронтация”, като това е можело да бъде пренесено в България и другите страни. Костов смята, че и сега бежанците носят конфликта със себе си и даде за пример убийството на сириец в София неотдавна.

Костов каза още, че разбира европейските лидери и мисли, че постепенно те тръгват по верния път за решаване на проблема . Според него трябва да се търси консенсус на силите в региона, а такава сила е и Русия.

Той отказа да коментира решения и действия на премиера Борисов. Винаги най-много са критикувани управниците, провеждали реформи. Някога във Византия императорите, които са извършвали промени, реформирали са цели области - са били сваляни и ругани. Само че точно техните действия са причина за резвитието на империята. Не се сравнявам с императорите, а само давам пример, че реформаторите не са долюбвани от своите народи. Резултатите се виждат по-късно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4603 |26.09.2015 Михаил Миков: Дупница ще получи по-добро управление чрез Иван Ибришимов . 1| 4454 |25.09.2015 Цветанов на откриването на кампанията на кандидата на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев . 7| 4530 |24.09.2015 Станишев: Европа няма време за губене, говорим за човешки животи . 3| 4832 |24.09.2015 Хр. Иванов: Поправките в Конституцията ще изличат корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads