Реклама / Ads
19| 5369 |13.11.2009 НОВИНИ

Иван Костов: Първанов, бъди мъж!

.
Иван Костов Източник: Вяра Йовева
Президентските назначения не са по Конституция, а по лични съображения, констатира Иван Костов.
 
Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че има много категорични аргументи за импийчмънт на президента, ако той откаже да освободи двамата посланици. Командира обясни, че Конституцията категорично задължава президента да назначава или освобождава от длъжност ръководителите на дипломатически представителства и постоянните представител на България в международни организации по предложение на МС. „На президента не е дадена възможност да преценява", подчерта Костов. Той се позова и на закона за дипломатическата служба, че извънредните и пълномощни посланици и представители в международни организации се назначават от президента по предложение на МС.

Освен това според законите МС ръководи и осъществява външната политика на страната. „Ако президентът не назначава по предложение на ръководния орган, той саботира и този текст на Конституцията", коментира Иван Костов. По думите му посланикът ни в Турция с подаването на оставката си се опитва да защити един президент, който не иска да изпълни своя конституционен дълг. „Президентът си присвои правото по преценка, а не по Конституция да назначава и освобождава посланици, това е нарушаване на Основния закон и много сериозен аргумент за импийчмънт. Ако ГЕРБ отстъпи в момента, всъщност ще се съгласи да останат ненаказани тези, които са опорочили изборния процес и по този начин няма да изпълни едно от своите сериозни обещания.”, каза още синият лидер.

Той каза още, че е убеден в това, че комисията, която прави проверка за изборните нарушения в чужбина, ще посочи за виновник за организационното опорочаване на процеса и посланика ни във Великобритания. Костов уточни, че има предвид бившия заместник министър Любомир Кючюков, който е осъществил и организирането на изборите. „Очакваме правителството да го предложи за освобождаване", каза Костов и призова президента: „Първанов, бъди мъж!"
Според лидера на ДСБ президентът е бил в необикновения лукс - да управлява с правителство, с което има близки връзки. „Той е живял в лукс и е реазширил властта си, а сега за първи път ще управлява с правителство, на което се опитва да играе ролята на контра, изтъкна още Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 5713 |11.11.2009 Ив. Костов: На чия страна в борбата с мутрите стои президентът? . 13| 5112 |05.11.2009 Костов: Искаме нова стратегия за сигурност . 32| 4907 |02.11.2009 Костов: ГЕРБ заслужи доверието за 100 дни управление . 13| 5485 |26.10.2009 И. Костов: Да се нищи изтичането на информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads