Реклама / Ads
48| 7697 |17.05.2020 НОВИНИ

Иван Костов: Смъкването на ДДС за ресторантьорите е обидно и много неадекватно

.
Иван Костов Източник: БГНЕС
Намаляването на ДДС за ресторантьорите е обидна и много неадекватна мярка. Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор.
 

Това заяви пред БНР Иван Костов - премиер на България в периода 1997-2001 г.

По думите ако секторът е бил на светло, неговите представители щяха да се интересуват да възстановяват данъчен кредит - купуваш и плащаш с 20% ДДС, а след това продаваш с 9% ДДС. Това поражда съмнение, смята Костов.

 

Той попита кабинета защо точно този “нередовен и сив сектор” е бил облекчен по този начин и даде сериозна заявка, че става дума за натиск, на който правителството не е трябвало да се поддава.

 

“В България трябва да бъде върнат данъчният модел с прогресивни ставки и за доходите, и за данъка върху печалбата. Той беше категоричен, че е неуместно да се променя данъчната система в средата на годината, защото няма да може да се отчете как се е отразила кризата върху бюджетните приходи, което пречи на планирането и на икономическите стратегии за напред”, смята Костов.

 

Идеята за създаването на Държавна петролна компания пък Костов определи като необмислена. Той изказа подозрения, че действието е подтикнато от желанието да се компенсира един неработещ орган, какъвто е КЗК.

 

"Като върнем държавата в сектора, какво ще се случи? Не знам как ще погледне на такова нещо ЕК", запита още той.

 

По думите му държавата трябва да отдели производителят на течни горива от държателя на складовете, а държателят на складовете да го отдели от собствениците на бензиностанциите, за да няма вертикална монополизация на сектора. Само тогава ще има нормална конкуренция, смята Костов.

 

"Безвъзмездно раздаване на пари на нуждаещите се не е възможно, защото са ограничени ресурсите, с които разполагат управляващите, иначе ще излезем с огромен дефицит”, отсече още Костов.

 

"ЕС казва, че ще спадне БВП със 7,2%, това са 8,5 млрд. лв. Правителството няма откъде да извади тези 8,5 млрд. лв., за да компенсира всички спаднали доходи и спадналото потребителско търсене. Това са популистки призиви. Дори да извади парите отнякъде, те не могат да бъдат усвоени, ще тръгнат по други канали, а не по тези, които са нормалните. Като тръгнат по нови канали, корупцията ще бъде още по-масивна", допълни още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 6727 |16.05.2020 Иван Гешев: Божков се подигра с ”Левски”. Иска да дестабилизира държавата като Цветан Василев . 37| 32402 |15.05.2020 Иван Бакалов: Горанов изгоре. Прокуратурата, ако си затвори очите, може да има последствия и за Гешев . 5| 12771 |14.05.2020 Десислава Иванчева: Липсва СРС, което ни оневинява. Чуйте го /видео/ . 7| 5336 |12.05.2020 Иван Гешев предлага още по-строги наказания за убийства на пътя след употреба на алкохол и наркотици
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads