Реклама / Ads
0| 5028 |10.07.2015 НОВИНИ

Иван Костов: Да се спрат безумните разпити в следствието

.
Иван Костов
Ако вложителят е платил пари за предсрочно прекратяване на влога, той не е извършил никакво престъпление или нарушение. Аз съм си платил лихвата. Имам документ, от който се вижда, че имам 155, 800 хил. лв. и това съм взел като гарантиран депозит. Платил съм наказателна лихва. Никой от тримата прокурори не иска да спре това безумие, да разхождат и да разпитват над 1000 човека. Ние сме в Европа, а не в Азия, каза видимо ядосан бившият премиер Иван Костов.
 
Абсолютно всичко е наред и независимо, че това е известно на разследващите и комисията , тази кампаниs по отношение на вложителите, се води месеци наред. И моето име я оглавява. Говори се само за парите на Иван Костов. За г-н Борисов ще бъде добре, ако намери кой го е подвел по този въпрос. Казана му е някаква неистина, че тези хора са си подправяли документите и са направили нарушение на закона с помощта на квесторите, и са измамили държавата. Да намери кой го е казал това и да накаже въпросното лице. След това да се обърне към прокуратурата да спре тези разпити. Там трябва да отидат още 1000 души. Машината на следствието ще работи, за да събира едни и същи обяснения. Това, което плащаме с нашите пари, нека да бъде прекратено. Струва нерви на хората и не може да има никакъв резултат, допълни Костов.

Според него, ако Борисов или който и да е, са преследвали свои цели, да отклонят от себе си от вниманието, то се питам защо депутатите от РБ не го опровергаха. Толкова е лесно. Сега се видя какъв лихвар съм, както каза Лютви Местан. Защо РБ не защитят и не кажат, че това е несъстоятелно твърдение. Никога няма да изпадна в положение на човек, който търси защита. Това за мен е унижение. Как ще искам да ме защитават, след като нямам нужда от това. Това безумие на може да продължава.Хората отиват разтреперани в следствието. Там са направили безсмислен списък от въпроси. Не искам главния прокурор да опровергава нищо, не съм поискал нищо от него. Разследващите разпитват хиляди души и се обръщам към тях да кажат, защо казаха, че има подправени договори, които са ощетили държавата, призова експремиера.

Той още веднъж обясни, че банките са тези, които покриват липсите. Защо банките са задължени да посрещат такива рискове? Защото те знаят каква е ситуацията по между си. Те трябва да информират БНБ за риска. Но те не са го направили. Сега те са длъжни да покрият риска. Не държавата покрива тези пари. Държавата не е вложила пари, а ги даде на кредит на ФГВ и печели от това. И този кредит ще бъде върнат, защото банките всяка година внасят пари в този фонд. Банките са длъжни да се наблюдават по между си, защото носят риск. Ако някой поема риск, другите трябваше да го кажат. Банките трябва да се контролират взаимно, имат много информация по между си. За това те си плащат.

На въпрос кой организира атаката срещу него Иван Костов обясни: Политическите противници на РБ са убедени, че чрез атаки срещу мен му нанасят щета. Води се кампания срещу хиляди хора. Намериха виновника за противника на банката в лицето на депозитарите. Виновни са тези, които си делят банката в момента. Наблюдаващите прокурори да спрат безсмисленото действие и да излязат и публично да кажат защо го правят. Няма смисъл да се крият зад гърба на главния прокурор тримата прокурори. Те не ми казаха малките си имена. Поисках ги, но не ми ги дадоха.

По думите на Костов още през 2008 е предупреди, че ще има криза и ще бъде трудно да се удържи макроикономичмеската стабилност. Аз и няколко души гласувахме срещу Иван Искров. За да си управител на БНБ се иска огромен кураж в определени мигове. Това е много друга длъжност. Димитър Радев има тези качества. Той е създал фискалния резерв. Това е негова идея, като голям буфер, който да предпазва българските пари от това, което се случва в Гърция. Има безспорни качества, заяви той.

Според него в момента има риск за България от гръцката криза. В момент, когато ЕС изпитва тежки сътресения, той ще защити ядрото си. То ще бъде защитено, има предпазни механизми. Но ядрото не може да защити добре периферията, където е България. Може да я защити по-слабо. ЕЦБ застана твърдо зад българската банкова система. Няма да позволи разпространяване на банкова паника. Това е добра новина. Това е първа истинска проява на солидарност от ЕС, отбеляза бившият министър-председател. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5310 |10.07.2015 Немски депутат опроверга Светлин Танчев от БДЦ за нападките му към Христо Иванов . 0| 4946 |09.07.2015 Радан Кънев: През 15 мин са атаките срещу Христо Иванов . 0| 4872 |08.07.2015 Христо Иванов търси подкрепа от БСП за Конституцията, хвали Манолова . 0| 4805 |08.07.2015 Иван Костов: Срещу мен се изпълнява политическа поръчка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads