Реклама / Ads
0| 5973 |04.04.2016 НОВИНИ

Иван Костов: Турция отслабва НАТО и изнудва ЕС

.
Иван Костов
Управлението на Ердоган отслабва южния фланг на НАТО, което прави Турция ненадежден партньор в рамките на Алианса и ЕС. Това заяви бившият премиер Иван Костов по време на форум за неоосманизма.
 
Безспорно, неоосманизмът е заплаха за България, носи рискове и страната ни би трябвало да предприеме мерки, за да предотвратява щетите от евентуални последствия. В същото време, по думите му, трябва да подкрепим изконния традиционния ислям, който е помогнал да се изгради тази държава.

Според Костов са необходими допълнителни мерки срещу неоосманизма, като промени в Закона за вероизповеданията. „Едновременно с това трябва да бъде променен и НК, който да дефинира много по-ясно престъпленията, извършени чрез злоупотреба с вярата на хората. По същия начин трябва да се постъпи с тероризма, каквато задача имат упълномощените органи у нас“, посочи той.

Експремиерът препоръча и на медиите да разграничават ясно толерантния, коректен ислям, българското мюсюлманско вероизповедание така, както се споделя от хората и радикалният: „Защото радикализираните имами на места доведоха до разделение дори на джамиите, например. В едната се изповядва радикален ислям, а в другата - традиционен. Появиха се дори и такива понятия…“

Според него неоосманизмът е елемент от политическата стратегия на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган и на премиера проф. Ахмет Давутоглу, който дава името на цялата нова политика, поради обстоятелството, че ревизира основни фундаменти на кемалистката конституция по отношение на Османската империя.

„Това става преди всичко във вътрешен план, а след това се експонира и във външен. Говорим за най-видимата част, най-носещата характеристика на тази не съвсем нова политическа стратегия“, каза още той.

Иван Костов изрази недоумение какво предизвика интереса към темата за бурките напоследък. „Не знам какво предизвиква този интерес. Но смятам, че на местата, където на хората трябва да се виждат лицата с оглед на сигурността, това е безусловно искане. Ако на такива места отивате, без да могат да ви разпознаят, впоследствие и камерите, това е недопустимо“, посочи той. И допълни: „Въпросът фактически е уреден, не виждам причини за дискусия“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5020 |03.04.2016 Ивайло Иванов със злато по джудо на Гран при в Турция . 0| 4531 |01.04.2016 Лавров: Джихадисти продължават да влизат в Сирия през Турция . 0| 5109 |01.04.2016 Местан в Турция: България не се е оттърсила от Русия . 0| 4883 |31.03.2016 В Турция арестуваха мъжа, убил руския пилот от сваления Су-24

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads