Реклама / Ads
4| 4463 |23.10.2020 НОВИНИ

Иван Нейков: В Бюджет 2021 има повече пари, но ги няма целите

.
Иван Нейков
Какво постигаме с детските надбавки, които стават универсални за всички? В същото време това е нещо, което е само за следващата година. Еднаквите детски надбавки са предвидени само за 2021. Ако целта ни е нова демографска политика, има ли някой който си мисли, че това ще оправи демографията - универсални детски надбавки за една година?
 

Това попита в ефира на bTV бившият социален министър Иван Нейков.

 

Той отправи остри критики към бюджета за догодина, който предвижда повече пари в социалната сфера. По думите на Нейков обаче липсва визия, с която основните проблеми да бъдат решени с помощта на финансовите средства.

 

"Социалната сфера има няколко фундамента. Един от тях е помагай на този, който има нужда. Тогава нещата са справедливи и обществото ги приема. Онова, което липсва в социалната сфера са целите - какво искаме да постигнем. Ако искаме да подкрепим хората при кризата и това не се получава…", коментира Нейков.

 

"Ако го погледнем през призмата на размера на парите, тази година в социалната сфера ще бъдат дадени повече пари, отколкото миналата година. В същото време това ще еп удължаване на много стара практика - да отчиташ постигнатото не по отношение на решените въпроси, а по отношение на похарчените пари", посочи още Нейков.

 

По думите през бюджета не се виждат решенията на основните проблеми, които касаят голяма част от обществото и които управляващите посочва пред Брюксел.

 

"Твърди се, че единият от акцентите е сферата на образованието. В същото време по данни на самото правителство излиза, че 47% от всички деца на 15-годишна възраст се водят функционално неграмотни. Отговор на този въпрос няма в бюджета. На 125 място в света сме по умение да задържим талантите у нас. Би трябвало този огромен проблем да го видим в бюджета и да кажем как ще го решим", категоричен беше Нейков.

 

"Какво постигаме с детските надбавки, които стават универсални за всички? В същото време това е нещо, което е само за следващата година. Еднаквите детски надбавки са предвидени само за 2021. Ако целта ни е нова демографска политика има ли някой който си мисли, че това ще оправи демографията - универсални детски надбавки за една година", посочи бившият социален министър.

 

Той заяви, че по този начин се нарушава един от основните фундаменти на социалната сфера - да се помага на онзи, който има нужда.

 

Той остро разкритикува и пенсионната политика.

 

"Какво виждаме в бюджета на НОИ, който бе одобрен на първа фаза? Първо - ще си има годишното актуализиране, което ще бъде направено по така известното швейцарско правило. Очакванията са с около 5% да бъдат повишени всички пенсии. Коректните новости обаче свършват дотук. Експертите много се притесняват, че продължи тенденцията на административната намеса - увеличаването на минималните пенсии. Ако бъде прието, вече половината от българските пенсионери ще получават еднакви пенсии - 300 лева. На пенсионера всеки лев му е добре дошъл. Но то е несправедливо, защото онзи, който има достатъчно принос, който е работил, осигурявал се е редовно, сега ще взима същата пенсия като този, който е работил 15 години. От тази гледна точка посланието към работещите е “И да работите, и да не работите - 300 лева”. Разрушава се доверието в пенсионния модел, което се пренася по генерациите. Изпращаме послание към 3 милиона работещи", отсече Нейков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12984 |23.10.2020 Минчо Спасов пред Фрог: „Делта гард“ ме съдят, защото не искат да бъдат споменавани с Иван Гешев . 9| 5429 |23.10.2020 „Републиканци за България“: Бюджетът „Борисов“ е безотговорен и опасен за България . 7| 4788 |23.10.2020 Петър Чобанов: Бюджетът за 2021 г. е предизборен, в него имаме раздаване на калпак . 11| 5935 |22.10.2020 Радослав Бимбалов: В бюджет 2021 виждам кретенско планиране и малоумно харчене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads