Реклама / Ads
1| 4584 |29.01.2018 НОВИНИ

Иван Таков: Когато системата за отчитане не работи адекватно, как мерките срещу мръсния въздух да са ефективни?

.
Когато системата за отчитане не работи адекватно, мерките срещу мръсния въздух няма как да са ефективни. Това коментира общинският съветник от БСП и член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС Иван Таков в сутрешния блок на БНТ1 ”Денят започва”.
 

"В неделя превишението на допустимите норми за замърсеност на въздуха в София показваше на места над 600 микрограма на кубичен метър. Разбира се, това бяха моментни стойности. Но системата за ранно предупрежнение не ги отчете. Тя показа високо замърсяване между 150 и 200 микрограма на кубичен метър на две от станциите, обясни Иван Таков. - Този факт поставя под въпрос ефективността на част от мерките, които приехме на първата сесия за годината миналата седмица".

 

Иван Таков припомни, че първата мярка, която се задейства при отчетено замърсяване на въздуха над допустимите норми, е рестриктивна - забрана за паркиране в центъра на София. "Едва 48 часа по-късно, при реално замърсяване влиза "зеленият билет", обясни той. - Предложението, което направих и по време на заседанието на комисиите, а и на сесията миналата седмица, беше забраната за паркиране в центъра и "зеленият билет" да влязат едновременно. Нормално е, след като забраняваш на хората да използват автомобилите си, да им осигуриш удобно и евтино пътуване с градския транспорт. Нямам обяснение защо не приеха това предложение. За мен то е добро. Такава е оценката и на гражданите, които се движат в София с автомобили".

 

Според общинския съветник от БСП приетите мерки срещу мръсния въздух в София сами по себе си не са достатъчни за решаване на проблема. "Изключително важно е как ще бъде осъществяван контролът от страна на органите на реда и от Столична община, коментира още Иван Таков. - Знаем колко незаконни депа за продажба на стари дограми има на територията на София. Знаем също, че продължават да горят дрехи за отопление. Това са много сериозни проблеми, които трябва да решим, за да се справим със замърсяването на въздуха в града ни".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4503 |25.01.2018 Психологът Иван Игов: По насилие между деца се нареждаме след руските републики . 1| 4400 |23.01.2018 Иван Таков: СО лиши софиянци от 210 млн. лв. за инвестиции през 2017-а . 0| 5748 |22.01.2018 Герджиков: Не бях служебен премиер, когато разбрах за лобитата за изтребител . 1| 3986 |17.01.2018 Иван Таков: В Бюджета няма заложен 1 лев за мерките срещу мръсния въздух

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads