Реклама / Ads
0| 7581 |25.07.2015 НОВИНИ

Иванов, ексклузивно и доволно: Въпреки разкаляния терен направихме важна стъпка

.
Христо Иванов
В началото сме още, рано е да се каже кой е на земята, заяви по НТВ министърът на правосъдието Христо Иванов по повод на карикатура на Хр Комарницки, изобразяваща го с реформата на земята. Това е много добър междинен резултат. Започнахме без гласове да прокараме реформата, сега имаме 180 гласа, независимо че пакетът е редуциран. Той обаче е редуциран до най-ключовия елемент от пъзела - ВСС. С него трябва да започнем, това е и препоръка на ЕК.
 
Много е рано да говорим дали реформата няма да се случи. Това е най-важната част от моята реформа, това, което сега можем да направим. реформирането на прокуратурата също е на дневен ред, но не можем за едно лято да изчерпим всичко. Ако някой си мисли, че след натрупани 25 години ще изчистим всичко с еднократен акт в една гореща седмица, не е прав, обясни министърът.

Самият факт, че хора от различни части на политическия спектър застават зад реформата, показва, че трябва да се излезе от статуквото. Има проявена национална отговорност, вкл. и от страна на г-н Местан. Този резултат е важен, кой стои зад него, ще се дъвче много време, но важното е материалният резултат, който има шанс, каза Иванов.

КС е много специфичен инструмент, има своите политически измерения. Конституционните съдии, сигурен съм, ще бъдат много внимателни; самият той е в навечерието на 1/4 от състава си, ситуацията е много крехка. КС едва ли ще каже за всичко, което предлагаме, че не може да стане, нека да видим какво ще реши той, а ние внимателно ще прочетем решението му и ще видим вариантите, ходове има. много е рано да се обявява един или друг резултат - победа или оставка. Важното е, че процесът не спря. Ключовият резултат ни помага да продължим, каза Иванов.

В реформата на ВСС имало много инвестиция от страна на премиера, както и обществена реакция, но тя станала неизбежна. Обратът винаги настъпва в последния момент. Имаме много важен сигнал за европейските си партньори. В България всичките системи имат своите тежки заболявания, но успяхме да произведем важна стъпка в дългото пътуване, отчете той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5363 |24.06.2015 Иванов, КЕВР: Забавянето на реформата=фалит на НЕК . 1| 6318 |30.04.2015 Прокуратурата нарочи Емил Кабаиванов, че злоупотребява с имущество . 84| 9787 |19.06.2013 Орешарски уволни зам.-министъра на МВР Иван Иванов, когото назначи днес . 67| 18357 |20.07.2012 ЕКСКЛУЗИВНО във Frognews: Видяхме помощника на атентатора; усъмнихме се!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads