Реклама / Ads
11| 4983 |01.03.2016 НОВИНИ

Хр. Иванов: Институциите бездействат срещу корупцията във властта

.
Христо Иванов
"Има индикации за това, че и премиерът, и други лидери осъзнават, че имаме сериозен проблем като страна. В държавното управление липсва ясен модел срещу корупцията по високите етажи на властта".
 

Това каза бившият правосъден министър Христо Иванов в „Денят ON AIR” относно спрените от премиера Борисов обществени поръчки. По думите му обаче това е едва първата стъпка от един иначе комплексен процес.

"Тези действия приличат на известно опипване на почвата. Ако те са индикации за такова политическо осъзнаване, това е чудесно, но това ще разберем от следващите действия. Тук въпросът е как да има постоянна конституционална реакция срещу корупцията", продължи той.

Според Иванов бурните обществени реакции по казусите в съдебната система са знак, че има воля за промяна, макар и на гражданско равнище.

"Това, което липсва е адекватната институционална реакция", посочи бившият правосъден министър.

"Институции, които с огромна наглост отказват да реагират... В последния доклад на ЕК се посочва, че корупционните скандали у нас не се проверяват или се проверяват под външен натиск и без особено желание", коментира още той.

По мнението на Иванов главният прокурор трябва да поеме лидерската отговорност за провалените знакови дела.

Той отправи критики и към Прокуратурата за това, че не е дала отчет за причините, поради които са се разпаднали въпросните дела.

"Нека Цацаров да отиде в Народното събрание и да изложи там как той смята да защити оставането си на този пост на фона на трите последователни доклада от неговото прокуростване, които казват, че резултати няма", призова Иванов.

За финал на разговора той посочи, че вече е изпълнил ангажимента си към политиката и плановете му са отново да се върне към гражданската си роля.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4979 |25.02.2016 Иван Иванов: Проблем е, че собственик на данъчните складове е „Лукойл” . 9| 4323 |27.01.2016 Хр. Иванов: Корупцията по високите етажи на властта - фокус на доклада на ЕК . 2| 4214 |27.01.2016 Хр. Иванов: Смяната на ВСС е замитане на персоналната отговорност . 12| 4795 |26.01.2016 Хр. Иванов: Властта си измива ръцете заради доклада, оставка за Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads