Реклама / Ads
8| 5094 |30.01.2015 НОВИНИ

За Хр. Иванов изборът на шеф на ВКС бил филм с предизвестен край

.
Христо Иванов
Министърът на правосъдието Христо Иванов изрази резерви към вчерашната процедура във ВСС по избора на новия председател на Върховния касационен съд съдия Лозан Панов.В интервю за БНР министър Иванов каза, че е предпочел да не присъства на вчерашното заседание на съдебните кадровици, защото то е било с предизвестен край.
 

"Що се отнася до моето присъствие и отсъствие вчера, съвсем честно ще ви кажа. Някак си се чувствах по-полезен в работата, която може да се свърши тук, защото наистина - ако мога да се изразя малко метафорично - на десетчасови филми с предизвестен край не е нещо, в което виждам особен смисъл", каза министърът от Рига, където участва в срещата на правосъдните и вътрешните министри.

След близо 10-часово заседание Висшият съдебен съвет избра съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. За него гласуваха 17 от съдебните кадровици. Шестима подкрепиха другия кандидат - Павлина Панова.

Това бе вторият опит на ВСС за избор на председател на съда. Решението на съвета ще бъде изпратено на президента за издаване на указ, с който официално Лозан Панов да бъде назначен за шеф на ВКС. Изборът продължи над осем часа и бе излъчван пряко по БНТ.

В подкрепа на кандидатите се изказаха предимно онези членове на съвета, които са и вносители на съответните предложения.

Министърът на правосъдието Христо Иванов заяви още на 9 декември миналата година, че „изборът на председател на Върховния касационен съд е предрешен". Няколко дни преди неговото изявление единият от кандидатите за поста Лозан Панов бе блъснат от кола и се отказа от конкурса, но после обяви, че се връща в надпреварата. По-късно на министъра му се наложи да обяснява на Висшия съдебен съвет (ВСС) изявлението си. На въпрос на магистратите защо се съмнява в обективността на избора,п Иванов отговори: "Заради забавянето на процедурата".

Иванов поздрави Панов за това, че е получил доверието на мнозинството във ВСС и напомни, че "топката сега е в полето на президента".

На този етап именно за това постижение той може да бъде поздравен. Ако той получи доверието и на президента, ще ни предстои една много по-трудна задача, за която също трябва да му пожелаем в аванс успех, и това е, както той самият е заявил вчера, да стане „обединител на съдиите". Това вече ще бъде много по-трудно, допълни Иванов.

По думите на правосъдния министър Лозан Панов получава "доста двусмислен старт".

Аз не мога да се отърва от усещането, че ВСС в този избор решаваше друга задача - не кой е най-добрият в момента да заеме поста председател на ВКС, да стане лице на съдебната система, а задачата, която решаваше ВСС, като че ли беше първо как да не избере кандидата на - както г-жа Итова ги беше нарекла - „революционното мнозинство". Това като че ли от самото начало, още от предишната процедура беше водеща мотивация. Освен това - как да се стабилизира, по думите на г-жа Найденова, до края на мандата си. Това е грешната задача и в този смисъл, въпреки несъмнените качества и на двамата кандидати, който и да се беше оказал решението на тази погрешно поставена задача, щеше да получи едно доста трудно начало на работата си, каза Иванов, подчертавайки, че коментира единствено начина, по който ВСС подходи към тази процедура. Не коментирам качествата на г-н Панов, които той несъмнено има, уточни правосъдният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4651 |29.01.2015 Иванов: В съдебната система невинни няма . 8| 7076 |28.01.2015 Закопчаха шефа на митницата в Свиленград Тодор Караиванов . 6| 4322 |08.01.2015 ВСС взе на мушката Христо Иванов . 9| 5586 |03.01.2015 Лили Иванова се почерни, загуби приятел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads